Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Всички се притесняват, че социалният живот на останалите е по-вълнуващ от техния

Всички се притесняват, че социалният живот на останалите е по-вълнуващ от техния

Всички се притесняват, че социалният живот на останалите е по-вълнуващ от техния - изображение

Наскоро разговаряхме с приятели за историите в Инстаграм (знаете, онези кратки клипчета, които хората заснемат). Всички се съгласиха, че те сякаш целят да те накарат да се почувстваш изключен от живота. Или това, което най-често може да се нарече "Сборище за социални събирания": блюдо от нечие оживено обкръжение, твърде кратко, за да изясни всеки един детайл, но достатъчно дълго, за да можеш да видиш, че има други хора, които се забавляват, докато ти си у дома. Сам. И гледаш чужди истории в Инстаграм.

Знаете за какво говорим, не само защото всички сме виждали тези клипове, но и ние самите сме ги правили. Били сме на партита, на които няма нищо забележително за показване, но все пак си мислим: "Трябва да документирам това", като подтекстът е "Нека и хората знаят, че имам социален живот". Не ни харесва да гледаме тези кратки и зле композирани видеоклипове от партита. И не можем да си представим, че някой изобщо ги харесва. Тяхната единствена цел е да успокоим себе си и хората, които ни следват, че имаме къде да отидем и с кого да се видим.

Вероятно това е нещо, относно което много от нас се чувстват несигурни. Ново проучване, водено от изследователя Себастиан Дери от университета Корнел твърди, че повечето хора смятат, че останалите имат по-богат и по-активен социален живот от тях самите. Това откритие противоречи на общия принцип за това, че имаме тенденция да се самоласкаем. Изследванията показват, че обикновено ние се оценяваме като по-умни, по-щастливи, по-здрави, по-морални и по-добри шофьори от останалите. И все пак, когато става дума за нашия социален живот, сме по-склонни да вярваме, че тревата е по-зелената от другата страна на оградата.

Дери и неговите колеги предполагат, че част от причината, поради която хората оценяват социалния си живот толкова отрицателно е, че ние не се измерваме с представителна извадка, а с тези примери, които най-лесно изникват в ума ни (представете си най-бляскавия сбор от социални събития в социалната мрежа, които някога сте виждали, след което помислете защо са ви нужни само пет секунди, за да си ги припомните). Освен това изследователите предполагат, че излизането по групи принуждава повечето хора да изследват по-внимателно интериорния живот на други хора, отколкото обикновено биха го правили сами. И най-общо казано, предполагаме, че всички останали се забавляват.

Както се очаква, изследователите установяват, че субектите оценяват социалния си живот по-ниско от този на техните приятели и познати и никак не са доволни от това - значителна част от респондентите заявяват, че искат техният социален живот да бъде здравословен и активен като този на техните връстници. Ако сметнем, че почти всички мислят, че останалите имат по-добър социален живот от техния, то все някой трябва да греши, не мислите ли?

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: thecut.com

Снимка: linkedin.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСоциални грижиПсихологияСнимкиЛюбопитноАнкети