Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Водете децата на детска градина, за да бъдат по-успешни хора

Водете децата на детска градина, за да бъдат по-успешни хора

Водете децата на детска градина, за да бъдат по-успешни хора - изображение

Няма защо да се чувствате виновни, че изпращате детето си на детска градина. Тя ще изиграе водеща роля в социалното и емоционалното развитие на вашето дете.

Дали да изпращате детето на детска градина е избор, от който много родители се измъчват. Но тази вина е изключително ненужна. Градината не просто подпомага времето на родителите, които трябва да се грижат за семейството и дома във всички аспекти (финансов, битов и пр.), но и има положителен афект върху социалните интеракции на детето, чрез които то ще подобри значително своето поведение.

Ново изследване, публикувано в Journal of Epidemiology & Community Health, стига до извода, че "висококачествената дневна грижа за деца може да повлияе за понижаването на емоционалната симптоматика". Казано с прости думи, детето ви да бъде сред свои връстници под наблюдението на специалисти, би повлияло изключително благоприятно на емоционалното и просоциалното им надграждане.

Проучването е проведено във Франция, където държавните детски градини са добре оборудвани, а децата започват предучилищна група едва на 3 години.

Изследователите проследяват развитието на 1 428 деца от раждане до 8-годишна възраст, за да разберат как детските ясли и градини преди 3 годишна възраст могат да повлияят в развитието на децата, за разлика от други често срещани методи във Франция (един неработещ родител да се грижи за детето или детегледачка).

Събраните данни показват, че дечурлигата, посещавала висококачествени детски градини  за поне 1 година има по-ниски нива на емоционална, поведенческа и интимна проблематика в зрелия си живот, в сравнение с тези, отгледани само от родител или бавачка.

Градината не е просто място, в което да наглеждат детето ви. Там то се учи и социализира. Висококомпетентни професионалисти, подготвят малчуганите за предучилищната група, запознавайки ги с основните сегменти от заобикалящия ни свят. Самото учене не е рамкирано като урок, разбира се, а се реализира предимно под формата на игра. Но тези уроци не са акцент в градините толкова, колкото изграждането на стабилна личност на децата.

Колкото по-рано пратите детето на градина, толкова повече плюсове ще има то. Всички деца ,посещавали дневна занималня и участвали в изследването, днес имат много адекватно поведение и успешни връзки.

Никой не казва, че педагозите в тези предучилищни учебни заведения могат да се грижат по-добре за вашите деца, но едно допълнително рамо с професионална подготовка никога не би била излишна. Все пак те ще имат и обективен поглед над детето ви, за разлика от вашето силно емоционално пристрастие.

Никоя майка не бива да изпитва вина, когато изпраща детето си на детска градина, защото трябва да работи или пък не може да си позволи детегледачка, а може би просто иска няколко пъти в седмицата да иде в магазина или да изчисти на спокойствие. Наистина да отгледаш дете се изискват неистови усилия. Затова водете децата на детска градина, за да бъдете не само по-отпочинали жени, но и по-добри майки.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: daily.jstor.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиОбразованиеСнимкиАнкетиПсихологияЗдравни съветиСпециалистиАлт. медицинаРецептиСпортИсторияХранене при...ТестовеИнтервютаОрганизацииЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника