Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Водата, която пием, е по-стара от планетата, на която живеем

Водата, която пием, е по-стара от планетата, на която живеем

Водата, която пием, е по-стара от планетата, на която живеем - изображение

Следващия път, когато посегнете да си напълните чаша вода, може да се замислите за нейния първичен произход. Ново изследване предполага, че над 50% от водата на Земята може би е по-стара от самата планета и Слънчевата система. Скорошен експеримент, извършен от Илсе Клийвс от Мичигънския университет, може би най-сетне ще приключи дебата колко назад в галактическата история на нашата планета се е формирала водата в Слънчева система.

Съществуват две различни хипотези, защитавани от две научни школи. Според първата молекулите в ледовете на кометите и земните океани се зараждат в самата Слънчева система. Според втората водата произхожда от студения молекулярен облак, от който се е образувала нашата звезда – Слънцето – и нейният протопланетарен диск.

Клийвс защитава именно втората теория. Нейната симулация показала, че около 30-50% от водата произхожда от молекулярния облак, което пък означава, че тя се е образувала около милион години по-рано от Слънчевата система и нашата планета.

За да стигнат до този извод, Клийвс и Тед Бъргин, професор по астрономия, симулирали химическите реакции, които са протекли при формирането на Слънчевата система. Те се фокусирали върху съотношението между две много малко различаващи се разновидности на водата – обикновената вода (H2O), която познаваме, и тежката вода (Н2О2). Днес кометите и Земята разполагат с определено количество тежка вода – повече, отколкото Слънцето.  

"Химията ни казва, че Земята е получила част от водата си от източник, който е много студен – само около 10 градуса над абсолютната нула (-273,15°C), докато Слънцето, тъй като е значително по-горещо, е заличило следите от деутерий или тежката вода," казва Бъргин.

За да стартират своята симулация на Слънчевата система, учените върнали часовника и занулили количеството тежка вода. Те натиснали бутона "старт" и изчакали да видят дали еоните при образуването на Слънчевата система могат да доведат до съотношението на разновидностите на водата днес на Земята и в кометите.

"Позволихме на химията да еволюира милион години – типичната продължителност на формирането на протопланетния диск – и открихме, че химическите процеси в диска са били неефективни за създаването на тежката вода в цялата Слънчева система," казва Клийвс. "Това подсказва, че ако протопланетарният диск не е създал водата, то той я е наследил. Следователно, някои части от водата в Слънчевата система предхождат Слънцето.

Един от изводите от това проучване е свързан с това колко вода – важен предшественик и условие за живота – съществува в галактиката и в отделните звездни системи. Този модел предполага, че други системи също са имали достъп до същите древни водни резервоари, които са били изключително важен фактор за развитието на живота на Земята.

Поради тази причина водата може да изобилства в нашата галактика Млечен път и отвъд…

"Изводите от това изследване са доста вълнуващи," казва Клийвс. "Ако образуването на водата е локален процес, който се случва в отделните звездни системи, количеството вода и други важни химически вещества, необходими за формирането на живота, може да варират от система до система. Но тъй като някои от богатите на химични елементи ледове от молекулярния облак са пряко наследени, младите планетарни системи имат достъп до тези важни съставки."

"Въз основа на нашите симулации и нарастващите ни астрономически познания образуването на вода от водородни и кислородни атоми е неизменен компонент на ранните стадии на зараждането на звездите. Именно тази вода, която ние познаваме от астрономическите наблюдения, се формира при около 10 градуса над абсолютната нула, преди раждането на звезда, което се случва при всички зараждащи се звезди навсякъде (във вселената)," добавя Бъргин.

Е, водата, която пиете, може би е на 4,6 милиарда години… Можете ли да си го представите??

по статията работи: Величка Мартинова

източник: sci-techuniverse.com

снимка: ihdimages.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ВидеоНовиниХрани и ястияДиетиСпорт и туризъмИсторияСпортФизиологияАлт. медицинаРецептиНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации