Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Антонио Бандерас в ролята на Пикасо: "той е искал всичко – през цялото време"

Антонио Бандерас в ролята на Пикасо: "той е искал всичко – през цялото време"

Антонио Бандерас в ролята на Пикасо: "той е искал всичко – през цялото време" - изображение

Когато Антонио Бандерас бръсне веждите и косата си, за да влезе в ролята на Пабло Пикасо – героят на живота му, този внушителен стандарт за величие – той вече е имал две предложения да го изиграе. "О, да", казва той. "Да, и двата пъти преди това."

Антонио Бандерас
Актьорът е израснал в същия испански град (Малага) като Пабло Пикасо. Сега Бандерас най-после има възможност да изиграе героя си от детинство и да го защити от обвиненията в мизогиния.

Докато стои на режисьорския стол лицето му е застинало в замислен израз; силиконовите протези на носа, бузите и брадичката му допълват характерните черти, които не споделя с Пикасо. Актьорът има дълга и достойна кариера зад гърба си, добре познат е в Испания, където служи като муза на Педро Алмодовар в продължение на седем години. Отдавна е получил заслужено признание за изпълнението си през 1992 г. в "Кралете на мамбото" – една толкова страстна и откровена игра, при която малцина са забелязали, че английският му език по това време е продукт на фонетична имитация. Отдавна е завладял американската публика с проницателната си роля като любовника на Том Ханкс във "Филаделфия". Бил е и продължава да е неизменна част от американското кино – маскирания отмъстител, матадорът, латино любовникът, убиецът. Времето му преминава в маски, с оръжия, мечове; образът му на екрана еволюира и той получава възможността да изиграе велики исторически фигури: Дали, Мусолини, Панчо Виля и… Пикасо.

И докато Пикасо описва жените като "машини за страдание" и "богини или изтривалки", жените описват Антонио като отдаден и топъл приятел.

След като Салма Хайек публикува есе в "Ню Йорк Таймс" относно Харви Уайнстийн и сексуалния и психически тормоз, който е упражнявал върху нея през годините, включително по време на снимките на "Фрида", Бандерас е бил първият, който й се обажда и иска да разбере защо не е споделила с него.

"Ето го проблема с Пикасо от моя гледна точка – аз не мисля, че той е тормозил жените по начина, по който разбираме този тормоз сега", е коментарът на Антонио. "Проблемът е, че той е искал всичко, всичко – през цялото време."

Бандерас навлиза в проекта с максимална отдаденост и цялостно проучване. Със знанията, които имаме за персонажа се увеличава и нашата способност да запълним празните пространства с нещо богато. Антонио пита: "Знаете ли, че внукът на Пикасо – Паблито, често е стоял по френските улици с рекламно табло за сандвичи, когато дядо му не го е допускал в дома си в последните си дни?"

Антонио Бандерас в ролята на Пабло Пикасо
"Геният: Пикасо" е продукция на "National Geographic", която се състои от 10 епизода и обхваща две епохи – младостта на художника и неговата старост. В ранните си години той е изигран от актьора Алекс Рич.

Ако опознаете персонажа си в дъното на душата му, той ще бъде там, когато го извикате."Бил съм с него месеци подред, ден след ден, и буквално мога да кажа – добре, сега ела тук. Духът идва и просто завладява тялото ти."

А в дните, в които не идва толкова лесно, можете да запълните пространството със себе си.

Кенет Билър – създател на шоуто, и Рон Хауърд – изпълнителен продуцент, веднага избират Бандерас за ролята. Те се тревожат, че ще трябва да го убеждават, ала Антонио се хвърля с главата напред и приема без да се замисли.

През 1981 г. непознат мъж с червено куфарче седи в кафене в Мадрид и разказва забавни истории, заобиколен от привърженици. Антонио има дълга коса и мустаци заради ролята, която играе в пиеса. В даден момент мъжът се обръща към него с думите: "Трябва да участвате в игралното кино. Вие сте много романтичен, имате особено романтично лице."

Впоследствие Бандерас се обръща към другите клиенти, за да разбере дали някой знае кой е този мъж. Някои го разпознават.

"Името му е Педро Алмодовар. Има един филм."
"Не, всъщност вече направи два игрални филма и няколко късометражни – но няма да снима повече". 

Два дни по-късно, Алмодовар отива да гледа Бандерас в пиесата. След представлението, в гримьорната, му казва, че иска да направят филм заедно.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: monopol-magazin.de, estaticos.elperiodico.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпорт