Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Австралия намери начин да спаси водата от замърсяване с пластмаса

Австралия намери начин да спаси водата от замърсяване с пластмаса

Австралия намери начин да спаси водата от замърсяване с пластмаса  - изображение

През миналото лято властите от австралийския град Куинана инсталираха нова система за филтриране в Henley Reserve (градина в Мелбърн, Австралия).

Тази система е невероятно проста и полезна. Както правителството, така и гражданите вече виждат ползите от използването на тази иновация.
 Ето какво представлява хитрото изобретение: състои се от мрежа, която се поставя на изхода на дренажна тръба, която помага за улавяне на големи отломки и защитава околната среда от замърсяване.
 
филтрираща система

Тези тръби източват вода от жилищни райони до естествени зони, а боклукът и отпадъците от тези места могат да бъдат претоварващи и вредни за околната среда. Освен това, този боклук обикновено се отмива от тежките дъждове, които го издърпват до дренажните системи.

филтрираща система

Градските власти започват с инсталирането на 2 мрежи и са изумени от резултатите - новата им система за филтриране успява да улови повече от 800 килограма боклук в рамките на няколко седмици.

филтрираща система

Така беше решено да се инсталират тези "капани" за отпадъци в целия град и да се сведе до минимум замърсяването на околната среда. Въпреки че инсталацията и производството на тези мрежи струват доста (по около 10 000 долара всяка), цялостната система все още е доста печеливша, защото осигурява значително намаляне на разходите - преди е плащано на хора, които събират боклука ръчно.

филтриращи системи

Когато мрежите се напълнят, те се вдигат и боклукът се изхвърля в специални камиони за събиране на отпадъци и се транспортира до център за сортиране на боклук. Там всичко се разделя на нерециклируеми и рециклируеми материали, които след това продължават за по-нататъшна обработка.

След това мрежите се поставят обратно на дренажните отвори и продължават да работят.

филтрираща система

Тази нова филтрационна система още веднъж доказва, че малките неща са важни и че фокусирането върху тях може да окаже голямо и положително въздействие върху околната среда и човечеството като цяло.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиСоциални грижиНормативни актове