Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Mерилин вос Савант – една от жените с най-високо IQ в света

Mерилин вос Савант – една от жените с най-високо IQ в света

Mерилин вос Савант – една от жените с най-високо IQ в света - изображение

Родена като Мерилин Мак, тя не остава с бащиното си име задълго – предана на схващането, че човек трябва да запази предбрачното си име и в едно семейство синовете са тези, които приемат имената на бащите си, а дъщерите – на майките.

От 8 до 11-годишна възраст Мерилин получава редица тестове за интелигентност, от които Станфорд-Бетин, съдържащ набор от въпроси, чиито отговори – съобразени с пет фактора – измерват когнитивните способности и Мега тест, предназначен за хора с IQ над 145. Според Мега тест, IQ-то на Мерилин достига 186 точки, а спрямо Станфорд-Бетин – 228. Резултатите са отчетени, когато тя е на навършени 10 години.

След кратък анализ експертите определят, че умствените способности на 10-годишната Мерилин се равняват на такива на 23-годишен човек. Тридесет години по-късно тя ще се смята за жената с най-висок коефициент на интелигентност в историята и ще държи световния рекорд на Гинес (за дете и възрастен), докато категорията не бъде преустановена през 1990 г.

Мерилин вос СавантВъпреки безпрецедентния си коефициент на интелигентност, Саван има образование подобно на всеки друг – тя учи в местна гимназия и след като я завършва, работи в смесения магазин на баща си. Записва се бакалавър в "Meramec Community College", впоследствие и философия в "Washington University in St. Louis", но прекратява след две години.

В началото на 80-те години Мерилин се мести в Ню Йорк, за да започне писателска кариера и изготвя кратки IQ тестове за списание "Omni", преди да се озове на работа в “Parade”. Там стартира собствена колона, озаглавена "Питайте Мерилин", в която отговаря на различни въпроси. През 1987 г. се омъжва за д-р Робърт Ярвик, един от изобретателите на изкуственото сърце "Jarvik-7", и не минава много време преди да заеме поста на изпълнителен директор в "Jarvik Heart Inc". Тя и съпругът й се прочуват като двойката интелектуалци на града Ню Йорк. 

Мерилин и д-р Ярвик
Мерилин вос Савант заедно със съпруга си д-р Ярвик.

През годините се заражда полемика относно автентичността на IQ тестовете, които са дадени на Мерилин, тъй като настоящите версии не позволят да бъде надвишен резултата от 170 точки. Самата тя смята, че измерването на нечие IQ е неясен въпрос – съществуват редица фактори, които е възможно да повлияят на менталните способности и интелигентност, и не всеки тест може да се съобрази с тях.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, youtube.com, parade.com, pinterest.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСнимки