Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 9 органа от човешкото тяло, които все още не са добре изследвани

9 органа от човешкото тяло, които все още не са добре изследвани

9 органа от човешкото тяло, които все още не са добре изследвани - изображение

Дори и през XXI век има определени органи в човешкото тяло, чиято функция учените все още не са разбрали напълно. Вижте някои от тях.

Епифизата

Тази жлеза произвежда хормона мелатонин. Той се отделя само когато е тъмно и секрецията му се регулира от циркадния ритъм на тялото.

Някои риби, амфибии и влечуги имат париетално /или трето/ око вместо епифиза. То възприема различни нива на интензивност на светлината, но не може да произвежда картини. Съставено е от ретина и еквивалент на лещите, но функциите му са сравними с тези на епифизата при човека: регулация на циркадния ритъм на организма.

Напълно е възможно, когато хората говорят за трето око, да имат предвид епифизата. Но при нас хората, функцията на епифизата вече не се свързва с очите.

Опашната кост

Много хора знаят, че опашната кост в човешкото тяло е рудиментарна опашка, но малко знаят за значителния брой на важните функции, които тя изпълнява. Тя помага за закрепянето на много различни мускули и сухожилия, които са нужни за функционирането на вътрешните органи и гениталната ни система. В допълнение към това тя помага за разпределяне на тежестта равномерно, когато променяте позицията на тялото си.

Апендикс

Съществуват определени видове бактерии, които живеят в тревопасните животни, които им помагат да храносмилат целулозата. При човека подобни бактерии са много по-маловажни. Апендиксът разбира се винаги може да се инфектира, при което той спешно трябва да бъде премахнат по оперативен път. Някога в САЩ премахването на апендикса се правело още при раждането, но се оказало, че това забавяло значително физическото и умствено развитие на децата и също така те се разболявали по-често.

Апендиксът е като уникална "ферма" от полезни бактерии, които живеят в нашите органи. Хората, чийто апендикс е премахнат, често се възстановяват по-трудно след отравяне, а имунната им система е по-слаба.

Сливици

Сливиците представляват натрупване на аденоидна тъкан, намираща се в епифаринкса. Те ни защитават от бактериите и вирусите, които вдишваме всеки ден в огромни количества.

Понякога ако сливиците останат възпалени дълго време, те самите могат да се превърнат в източник на инфекция, вместо да защитават човешкото тяло. В тези случаи се препоръчва премахването им.

Пълната имунологична роля на сливиците, все още не е напълно изяснена.

Зърната при мъжете

Появата на зърната се свързва с факта, че веднага след зачеването Y-хромозомата не е активна и всички ембриони започват развитието си по един и същи начин. Едва през втория месец от бременността тези гени се "включват". Тогава първичните полови жлези при мъжките зародиши се превръщат в тестиси и започват да произвеждат мъжки полови хормони. Значителна част от преструктурирането на тялото протича по-късно. Но зърната си остават част от мъжкото тяло.

Далакът

Далакът някога е бил определян като "пълна мистерия". Неговите функции все още не са напълно изяснени. Въпреки това ние знаем следното:

Той произвежда лимфоцити и антитела;

Справя се със старите кръвни клетки, остатъците от които се изпращат към черния дроб;

Служи като кръвно "депо", което се освобождава, когато тялото трябва да се справи с големи физически натоварвания.

Околоносни синуси

Все още няма единодушно мнение относно функциите на околоносните синуси. Според различните теории тези синуси помагат за:

Намаляване на средното тегло на костите в черепа;

Произвеждането на човешкия глас – като пулт;

Смекчаване на удари – като амортисьор;

Затопля и овлажнява въздуха, който вдишваме.

Тимус

В тимуса се образуват Т-клетки, които се борят с вируси и инфекции. Този процес е най-интензивен през първите две до три години от живота и след това функциите му започват да се забавят. До 30-тата година тимусът спира да функционира напълно, а при по-възрастните хора от него няма почти никаква следа.

Якобсонов орган

Този орган е много добре развит при животните. С негова помощ те могат да усещат летливи химикали, които хората не могат да помиришат. Животните също така го използват, за да откриват феромоните, оставени от други представители на вида им. Вероятно сте забелязали как котките понякога душат въздуха с отворена уста? Това е така заради якобсоновия орган.

Хората също притежават този орган, но не е толкова сложен както при животните и изглежда просто като падина в назалната кухина. Все още не е ясно дали извършва някаква функция.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноСнимкиСпортРецептиФизиологияНовиниКлинични пътекиИсторияКалкулаториПроизводителиСпециалисти