Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 9 научни открития, които променят човечеството

9 научни открития, които променят човечеството

9 научни открития, които променят човечеството - изображение

Всеки ден се приближаваме все повече до бъдещето на науката. Вече са създадени човешки клетки, които се възстановяват, за да растат нови вътрешни органи, отглеждат се животни в изкуствени утроби, а учени се опитват да открият друга планета подобна на Земята.

Ето кои са 13-те най-важни научни открития през последните няколко години, които променят човечеството.

Ваксина срещу Ебола

ваксина срещу Ебола

През 2016 г. Агенцията по обществено здраве на Канада заедно с MSD, фармацевтична компания, създадоха ваксина срещу ебола. Световната здравна организация смята, че ефективността на тази ваксина варира от 75-100%. Правилата се променят за първи път от 40 години и хората са по-силни от този вирус сега.

Заменяне на части от ДНК

заменяне на части от ДНК

Екип от китайски и американски учени продължава да провежда проучвания с инструмента за редактиране на гени CRISPR-Cas9, който позволява на хората да отрежат необходимата част от ДНК, да я променят и да я редактират. Ние почти имаме възможност да променим генома на човешкото същество. Вероятно това ще помогне на лекарите да лекуват заболявания, които водят до промени в гените.

Останки от древни хора

останки от древните хора

През 2013 г. професор Лий Бъргър организира експедиция в камерата Ди наледи - част от пещерната система "Изгряваща звезда" в Южна Африка и открива 1500 стари фосили.

След като изучава останките на древните хора, наречени Homo naledi, се стига до заключението, че това са най-ранните представители на човешката раса.

Homo naledi, въпреки някои от примитивните си белези, са живели относително близко до нас – най-вероятно преди 235 000 години. Всички тези характеристики показват, че те са съвпадали по време с най-ранния представител на нашия вид – Хомо сапиенс.

Биопринтер печата живи тъкани и органи

биопринтер

Изследователи от Wake Forest Institute за регенеративна медицина разработват метод, който позволява на хората да отпечатват тъкани. Клетките са поставени в гнездата на мастилената касета и биопринтер е програмиран да ги отпечата в определен ред. По-рано използването на тази технология беше предизвикателство, тъй като клетките умират поради липса на кислород и хранителни вещества. Това изобретение ще се прилага при имплантации и възстановяване на тъкани и органи.

Антибиотик срещу бактерии, които са устойчиви на повечето лекарства

антибиотик

Изследователи от NovoBiotic Pharmaceuticals разработват устройство, което може да бъде поставено в земята, за да позволи на бактериите да живеят в естествената си среда. Едно от веществата, произведени от бактериите, се оказва изключително ефективно срещу повечето бактерии, устойчиви на други антибиотици. Веществото се нарича теиксобактин. Това съединение убива бактериите, причинявайки разрушаването на техните клетъчни стени.

"Редактиране" на човешки ембрион

човешки ембрион

На 27 юли 2017 г. в Портланд учените отвориха вратите за нова ера в медицината. С помощта на CRISPR успяват да изтрият наследствено сърдечно състояние, свързано със сърдечни заболявания.

Сега учените са в състояние да редактират ДНК чрез вмъкване и премахване на елементи и замяна на частите. Процесът е толкова точен, че учените могат да опитат много химически комбинации преди да извършат определена корекция.

Охлаждане на планетата

От 1980 г. температурата на Земята се е увеличила с 30 ° F всяка десетилетие. Според прогнозите на ООН, нашата планета ще стане по-топла от 36-40 ° F за 100 години. Топенето на лед ще доведе до покачване на морските нива, бреговете ще бъдат наводнени и ще възникнат различни глобални катаклизми.

Предвид всички заплахи членовете на ООН решават да приложат Парижкото споразумение. В рамките на тази програма държавите са задължени да започнат процеса на "декарбонизиране" на икономиката, спестяване на енергия и прилагане на екологосъобразни технологии.

Разработване на изкуствена утроба

изкуствена утроба

Екипът на болница във Филаделфия успява да развие утроба, за да спаси преждевременно агне. В бъдеще това устройство може да помогне на лекарите да предотвратят смъртността и заболяванията при недоносени бебета под 37 седмици.

Въпреки това днес изкуствената утроба не може да се използва, за да се поддържат преждевременно родените деца живи, тъй като устройството не възпроизвежда всички важни характеристики на утробата и плацентата, които доставят на плода кислород и хранителни вещества.

Планета, подходяща за живот

Учени от Европейската организация за астрономически изследвания откриха планета, LHS 1140b, която може да е подходяща за живот. Разположена е в обитаема зона само на 40 светлинни години от Земята.
Според предварителната версия планетата е годна за живот. 

Ние сме на път към бъдещето и науката е основният двигател. Надяваме се, че това ще ни помогне да открием нови и чудесни неща.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноЛичности