Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 жени, променили хода на историята

9 жени, променили хода на историята

9 жени, променили хода на историята - изображение

Колко жени, които са променили историята и са оставили своя отпечатък върху днешния свят, познавате? Смели, интелигентни, състрадателни и силни, те не са се страхували за своето бъдеще. Вижте едни от най-смелите и невероятни жени, които са положили основите на съвременния свят.

Жана Баре

Първата жена в света, направила околосветско пътешествие още през XVIII век. Предрешена като мъж, тя се качила на кораб като слуга на френски ботаник. Години по-късно тя се върнала в Париж и предала на Музея по естествена история 3 000 нови и непознати вида растения, което й спечелило кралската благодарност и доживотна пенсия.

Хариет Тъбман

Наричана е "Мойсей" в борбата на афроамериканците за свобода. На 13 г. тя била жестоко пребита, след като отказала да набие роб беглец. По време на Гражданската война тя била сестра и разузнавач, пишела много, участвала в социалните реформи на САЩ и вдъхновила много хора да се борят за свободата си, независимо от цвета на кожата си.

Мария Склодовска-Кюри

Най-вдъхновяващата жена в науката. Тя е първия учен, който получава две Нобелови награди и проправя път в науката за хиляди жени. Заедно със съпруга си, тя открива химическите елементи полоний и радий, изучава радиоактивността и става първата жена учител в Сорбоната.

Вера Обленская

Руска графиня и герой от Френската съпротива, тя първо работи като модел, а после като секретарка. Вера била интелигентен офицер и организирала бягството на британски военни затворници зад граница. Тя била заловена от нацистките сили, но дори и тях Вера впечатлила със своя кураж, твърдост, лоялност и човечност. Тя се превърнала във вдъхновение за стотици мъже и жени, които се биели против окупаторите.

Еленор Рузвелт

Първата дама на света. Въпреки своето положение, Еленор публикувала въздействащи статии върху социални проблеми, активно помагала на своя съпруг в политическите дела, замисля и основава ОН, създава Всеобщата декларация за човешките права и се бори за равенството на жените с мъжете.

Грейс Хопър

Грейс Хопър е програмист, който научава компютрите да разбират човешката реч. Тя е първата жена, която става Доктор по математика. На 37 г. тя става доброволец във флота, пише приложения за Харвардския компютър Марк I и обяснява термина "наносекунда" с прости думи. Флотски разрушител и супер компютър носят нейното име. Всяка година на млади и обещаващи програмисти се връчва наградата Грейс Мъри Хопър.

Били Джийн Кинг

Тя спечелва тенис мача, известен като "Битката между половете", за да докаже, че жените заслужават равни права в спорта. Били е рекордьор по спечелени отличия на турнира Уимбълдън и е печелила всички призове от Големия шлем. Като основател на Женската тенис асоциация, тя допринесла много за развитието на женския спорт.

Наталия Бектерева

Дъщеря на "враг на обществото", тя преживяла Втората световна война и отдала живота си на медицината и изследването на мозъка. Като основател на Института за човешкия мозък в Русия, тя разработила стотици лечения за нервната система. Наталия твърдо вярва в свръхестествените способности на човешкия мозък, които все още не са обяснени от науката.

Малала Юсафзай

На 11 г. тя пише в свой блог за талибанския режим и споделя мислите си относно образованието на момичетата. Заради това си "прегрешение" Малала била простреляна в главата. Въпреки това тя оцеляла и продължила да се бори за правото на образование на децата от Близкия изток. Тя основала училище в Ливан, предназначено за момичета бежанци от Сирия. На 19 г. Малала е най-младия носител на Нобелова награда и символ на надеждата за милиони момичета в Близкоизточния регион.

източник: brightside.me

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИстория