Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 9 вещи във вашия дом, които ви носят щастие

9 вещи във вашия дом, които ви носят щастие

9 вещи във вашия дом, които ви носят щастие - изображение

Домът ви е чист, стилен и подреден. Това е страхотно, но не винаги означава, че сте щастливи в него. Проучвания установяват, че за да се чувстваме в хармония със себе си в собствения ни дом от съществено значение са цветовете, аксесоарите и миризмите, които ни заобикалят.

Боядисайте стените си в зелено

стените в зелено

Учени от Амстердам установяват, че зеленото е подходящ цвят, с който да боядисате стените във вашия дом. Това е така, защото зеленото предизвиква много положителни емоции сред хората.

Свежи цветя

свежи цветя

Изследвания, проведени от Rutgers, установяват, че наличието на цветя предизвиква щастливи емоции и повишава удовлетворението от живота. 

Флорални аромати

флорални аромати

Следващият път, когато изберете нов парфюм или освежител за въздух, защо не си вземете с аромат на роза например? Ароматните рецептори в носа ви са свързани с частта от мозъка, която определя вашите емоции и според изследванията на Асоциацията за психологически науки, флоралните аромати могат да повишат чувството ви на щастие.

Семейни снимки

семейни снимки

Ако на нощното ви шкафче е затрупано с книги или с чаша вода, не е зле да ги махнете и да сложите фотографии с роднини и приятели. Проучване в университета в Портсмут установява, че гледането на стари снимки води до положителни емоции и създава усещане за спокойствие.

Ванилови свещи

ванилови свещи

Има причина, поради която винаги сте склонни да запалите свещ след стресиращ ден на работа - това е супер релаксиращо. И очевидно аромата на свещта оказва голямо влияние и върху вашето щастие. Ако искате да подобрите настроението си, проучване на Chemical Senses установява, че ваниловата свещ действа много отпускащо.

Водене на дневник

дневник

Някои хора правят изводи за собствения си живот като водят дневник. зводите като упражнения и терапия са изключително възнаграждаващи. Но очевидно воденето на дневник не само допринася за бъдещото ви настроение, но и за вашите последващи чувства. Изследвания, публикувани в Psychological Science, установяват, че повторното четене на минали записки (дори ако те са кратки като едно изречение) може да ви накара да се почувствате по-щастливи.

Домашни любимци

домашни любимци

Има причина кучетата да са наречени "най-добрият приятел на човека". Проучвания, публикувани в сп. "Личност и социална психология", установяват, че домашните любимци предоставят значителна подкрепа на стопаните си - помагат им да се справят със социалната изолация и в крайна сметка подобряват качеството на живот.

Подредено легло

подредено легло

Според проучване на Hunch.com 71% от хората, които оправят леглата си сутрин се смятат за щастливи - докато 62% от хората, които не го правят, казват, че са нещастни.

И помнете: по-малкото е повече

дом

Според UCLA, съществува пряка връзка между високия кортизол (стрес хормона) при жените, чиито домове са претрупани с предмети - те са нещастни. Това означава, че колкото повече ненужни вещи имате, толкова повече изпитвате стрес и безпокойство, защото свързвате разхвърления дом с неуспеха. Така че сведете бъркотията до минимум, за да имате спокоен и хармоничен живот.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: housebeautiful.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиДиетиОрганизацииНормативни актове