Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 8 причини защо Исландия "мисли извън рамката"

8 причини защо Исландия "мисли извън рамката"

8 причини защо Исландия "мисли извън рамката" - изображение

Исландия е позната като една от най-безопасните страни в света. Човек лесно може да се заблуди, че животът там е скучен, но това е доста далеч от истината. Местните хора винаги намират начин да изненадат останалата част от света със странни и все пак завладяващи активности и идеи. Вижте най-необичайните привички, които хвърлят светлина върху живота в Исландия.

Забавяне на движението с оптични илюзии

Оптична илюзия

В Исландия всичко опира до изобретателния поглед върху ситуацията. Как да накарате шофьорите да бъдат внимателни и да забавлявате пешеходците в същото време? Един малък риболовен град в северозападната част на страната има оригинално решение на въпроса. Триизмерна пешеходна пътека и невероятен визуален ефект! Пешеходците получават усещането, че се "носят" над земята, докато шофьорите инстинктивно намаляват скоростта, защото им се струва, че нещо пречи на пътя. Времето ще покаже дали наистина тази идея помага за намаляването на броя пътнотранспортни произшествия, но засега определено има статута на улично изкуство.

Вярата в елфи

Табела

Да, прочетохте правилно. И не само елфи, но и тролове, гноми и разни други причудливи същества. Когато на небето се появи дъга, можете да чуете поне един исландец да заяви, че елфите са тези, които са я "включили". Бивш член на парламента дори твърди, че елфи са спасили семейството му при катастрофа (да се чудим защо е бивш). Всъщност, изграждането на път може да бъде отхвърлено, ако минава през област, за която се предполага, че живеят подобни същества. Напредъкът в Исландия върви ръка за ръка със свръхестествените сили.

Превръщат сеното в маршмелоу

Ферма

Просто вижте тези гигантски бонбони, разпръснати по исландските полета – няма как да останете разочаровани. Освен това идват в различни цветове – бяло, розово, зелено и дори черно. Може да ви се прииска да ги печете над лагерния огън. Все пак идеята не е съвсем добра при положение, че това са топове сено, увити в пластмаса.

Създали са риалити шоу специално за котки

Котка

Представете си подобна картина: четири котки живеят в пригодена куклена съща и ежедневните им преживявания се излъчват по телевизията. За някои е трудно да се повярва, че подобно предаване би предизвикало особен интерес, но в Исландия шоуто става хит. Създателят му обяснява, че хората са уморени от лошите новини и досадните телевизионни предавания и гледането на котки ги прави по-спокойни и щастливи.

Къпане на открито дори през зимата

Къпане

Без притеснения – хипотермията не влиза в сделката. В Исландия има много геотермални райони и плуването в река или басейн, от която излиза пара може да бъде много по-хубаво от гореща вана. В действителност зимата е един от прекрасните сезони в Исландия – времето, когато можете да се докоснете до северното сияние и звездите.

Оставят бебетата да подремват навън 

Бебе

Това може да изглежда ужасяващо за родителите по целия свят, но не и за исландските майки, които смятат, че спането на чист въздух е чудотворно за здравето на бебето. Ето защо можете да забележите много бебешки колички оставени пред магазините и кафенетата дори и през зимата. Но тези бебета само изглеждат изоставени – родителите са винаги наблизо, вероятно наблюдавайки детето през прозореца на кафенето.

Имат най-приятелски настроените служители на реда

Дете пред полицейска кола Полицай

Исландската полиция може да победи и най-популярните Инстаграм блогъри откъм страхотно съдържание. Те публикуват всичко в своите Инстаграм акаунти: от смешни селфита до снимки, на които хранят патици или държат котенца. Вероятно Исландия е от най-безопасните страни за живеене, защото полицейските й служители имат чудесно чувство за хумор.

Използват креативност, за да спасят планетата

Бутилка за вода

Докато пластмасовите отпадъци се събират в депа, Исландия може да е измислила по-добро решение на проблема. Студентът Ари Йонсон е изобретил биоразградима бутилка за вода, която съдържа прах от червени водорасли. Подобни контейнери запазват формата си, докато в тях има вода, но започват да се разлагат веднага щом останат празни. Изобретателят гарантира, че водата от такава бутилка се състои 100% естествени материали и безопасна за пиене.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: brightside.me, instagram.com, seiltanz.org, i.pinimg.com, images.thestar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитно