Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 7 факта, които показват, че светът става все по-добър

7 факта, които показват, че светът става все по-добър

7 факта, които показват, че светът става все по-добър - изображение

Все по-често чуваме, че светът е жесток, че животът е труден, а преживяването на човека става все по-тежко. Няма как, разбира се, да имаме друго мнение, ако разчитаме на информация основно от новинарски емисии и информационни канали, които се фокусират върху негативни новини – загинали в катастрофа, убийства, кражби и пр.

Светът в днешно време има много повече позитиви. Просто трябва да отворите погледа си и да гледате в правилните насоки. Не вярвате?! Ето 7 факта, които доказват, че живеем във време, по-добро от всяко друго.

1. Справедливостта нараства

Не просто сме 100 пъти по-богати, отколкото сме били преди 200 години, но сме подобрили и опитите си в равномерно разпределение на това богатство. Всичко това се е случило благодарение на повишените вертикални вериги за доставки, по-достъпният за всички транспорт и подобрените технологии както за комуникация и предаване на информация, така и за пътуване.

2. Световно ограмотяване

В сравнение с няколко стотин години назад, днес образованието, а с него и грамотността, се разпространяват свободно дори сред най-затънтените краища на света. В миналото четенето, книгите и знанието е било само за хората със синя кръв, за богатите, за аристокрацията, докато сега то е свободно и безплатно почти навсякъде. Според последните проучвания осем от десет души могат да четат.

3. Хората никога не са били в по-добро здраве

Знаете ли, че през XIX в. 40% от децата едва са доживявали до 5-годишна възраст. Сега процентите са 10 и продължават да намаляват все повече.

Хората имат свободен достъп до болници, лекар и огромно количество лекарства и ваксини, които дори не са съществували в съвсем близкото минало.

4. Безопасност по пътищата

Смъртните случаи, причинени от автомобилни катастрофи, намаляват с всяка година. Макар и в България този проблем все още да е осезаем, в по-развитите страни масово започват да се използват коли, които разполагат с изкуствен интелект, помагащ на шофьорите да останат будни и съсредоточени.

5. Децата са приоритет

А какво друго ни е нужно, за да наречем днешния свят добър? Според Международното бюро по труда между 2000 и 2016 г. могат да се наблюдават около 40% редуциране на детския труд, а работата върху прекратяване на незаконните практики не спира да се развива.

6. Свободно време

Много служители в днешно време имат повече свободно време. През XIX век работниците в Западните страни са имали доста по-зает трудов график с почти двойно по-дълги смени, в сравнение със съвременния 8-часов работен ден.

7. Светът е голям и свобода дебне отвсякъде

През 1850 г. само 7% от населението са живели свободно. Докато днес две трети от цивилизацията се радва на човешките права и свободата на словото.

Може би наистина приемаме тези факти като даденост и не оценяваме какво богатство имаме. Но замисляйки се какво е било само няколко поколения назад, ще видим нещо много значимо – днес живеем в един добър, щастлив и благодатен свят. Само от нас зависи дали той ще става по-хубав.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаСнимки