Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 7 прекрасни стайни растения, които изискват минимални грижи

7 прекрасни стайни растения, които изискват минимални грижи

7 прекрасни стайни растения, които изискват минимални грижи - изображение

Ако мечтаете за дом, пълен с цветя, но се боите, че нямате физическото време да се грижите за тях или просто сте мързеливи и няма да ви се занимава с допълнителни ангажименти, вероятно не сте открили подходящите стайни растения за вас.

Изберете ли правилните цветя, които да паснат перфектно на подредбата в дома ви и на начина ви на живот, дори може да останете изненадани от издръжливостта на някои растения. А ето и няколко предложения от нас.

Високо семейно щастие

 високо семейно щастие

Интересно име, не мислите ли?

Високото семейно щастие е почти неразрушимо. То може да оцелее на слаба светлина, екстремни температури и не се нуждае от редовно поливане. Е, не е от най-вълнуващите и най-красивите цветя, но поне е издръжливо и може да оцелее при всяко местене, независимо колко грандиозно е.

Замиокулкас

 замиокулкас

Това цвете е толкова устойчиво, че си е заслужило прякора на хлебарката в растителния свят. То е имунизирано срещу повечето вредители и болести, затова се води и сред най-издръжливите растения.

Замиокулкасът е чудесен за обитатели на градски райони с ниска осветеност, защото обича сенките.

Нолина

палма Нолина

Този вид палми изисква най-малко старание от страна на собствениците си. Естествената й среда са сухи и горещи условия, а това означава, че ще издържи, дори да забравите да я полеете дълго време. Нолината расте много бавно и може дълго време да няма нужда от пресаждане. Размерът й все пак не е малък. Перфектно би паснала в някой просторен дом, но не и в малък и тесен апартамент.

Дяволски бръшлян

 дяволски бръшлян

Растението може да оцелее при слаба слънчева и изкуствена светлина, както и при ниски температури.

Това автоматично го превръща във фаворит за повечето хора, живеещи в апартамент. А в случай, че започне да расте и да излиза от саксията си, единственото, което трябва да направите, е да го подрежете.

Тиландсия

 тиландсия

Това чудно растение почти не се нуждае от наторяване. Поливането трябва да става на около 2 седмици, но не в чинийката. Най-добре е да пръскате листата с вода, която е със стайна температура.

Ако искате да разнообразите интериора у дома, може да ги поставите в някой интересен глинен съд или забавна чаша… общо взето, в каквото си поискате. Те наистина не са претенциозни.

Шефлера

шефлера 

Това растение може да живее много дълго, без да изисква специални грижи. Единственото, за което трябва да се стараете, е да почиствате листата от прах редовно.

Шефлерата не е само за декорация. Тя е много функционално растение, тъй като умее да поглъща токсини като бензен, формалдехид и толуен.

Спатифилум

спатифилум

По принцип цъфтящите стайни растения изискват допълнителна грижа, за да могат да разкрият пълния си потенциал и да разлистят своята красота и цвят. Но нещата не стоят така при спатифилума. Осигурите ли му непрестанна пряка слънчева светлина, държите ли го влажно, растението, наричано още женско щастие, ще ви зарадва с цвят.

За да сте сигурни, че ще се справите с това цвете обаче, по-добре опитайте първо с някое от изброените по-горе. Особено ако за пръв път си взимате стайно цвете, ще имате по-голяма вероятност да се справите успешно с отглеждането му, ако е нолина или замиокулкас. Свикнете ли с полагането на грижи, вече може да мислите и за спатифилум. Нищо чудно след време, когато се чувствате по-уверени, да вземете в дома си някоя орхидея.

Редактор: Милена Минчева

Източник: goodnet.org

Снимки: freepik.com; goodnet.org

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиРецептиСнимкиХрани и ястияБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаАнкетиНормативни актовеНовиниИсторияЕ-тата в хранитеЛечения