Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 6 интересни факта, които не знаете за кактусите

6 интересни факта, които не знаете за кактусите

6 интересни факта, които не знаете за кактусите - изображение

Кактусите са сукулентни растения. Ако искате да ги отглеждате успешно във вашия дом трябва да им осигурите условия, които да се припокриват максимално близо до тези в тяхната естествена среда. Ако сте усвоили всички тънкости - това е страхотно. Но, оказва се, че има доста интересни факти за тези бодливи растения, които издържат на засушаване. Разберете с нас!

Могат ли кактусите да умрат?

кактуси

Ако някога сте "убили" кактус не се притеснявайте. Не сте сами. Най-лесният начин да ги унищожите е като ги поливате постоянно. Има и други фактори: ако са подложени на неправилен дренаж или се използва неправилен вид тор. Ако сте избрали обикновена пръст, то трябва да ви предупредим, че тя не е подходяща за този тип растения. Не рискувайте, а използвайте специална тор, която е за кактуси.

Кактусите цъфтят ли?

Кактусите са цъфтящи растения, но някои от тях са по-специфични – те имат по-виден цъфтеж от други.
Mammillaria, Gymnocalycium и Parodia, например са много ярки и внушителни. Ако оставите вашето растение да стои на едно място години наред, малко вероятно е то да цъфти.

Как да ги накарате да цъфтят?

кактуси

Това, което трябва да направите, е да оставите растението да следва своя естествен цикъл на растеж.
Кактусите трябва да останат неактивни през зимата и след това да се събудят през пролетта. 
През студените месеци може да поставите бодливите растения някъде на сухо и студено, но не на тъмно място, без да ги поливате. С настъпването на пролетта ги поставете на място, където са изложени на пряка слънчева светлина и започнете да ги поливате отново.

кактуси

 

Как трябва да ги хващате?

Внимателно! Когато ги пресаждате е необходимо да използвате дебели ръкавици или вестник, с който да увиете растението.

Всички кактуси ли са с бодли?

кактуси

Не. Това, което е общоприето за кактусите е свързано с пустинните видове. Съществуват и горски кактуси без бодли, но възможността, да бъдат отглеждани като стайни растения е доста малка.

Колко дълго живеят?

Ако са в естествена среда кактусите могат да живеят стотици години. Като стайни растения, животът им трае около 10 години.
Проблемът с  по-възрастните е, че всеки един удар, драскотина или леко пречупване им оказва влияние, тъй като те не се възстановяват, а следите остават видими. 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: housebeautiful.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияСнимкиЛайфстайлБотаникаЛюбопитно