Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 7 известни символа и от къде водят началото си

7 известни символа и от къде водят началото си

7 известни символа и от къде водят началото си - изображение

Всеки ден се сблъскваме с множество символи и знаци. Но много малко хора знаят или дори подозират от къде произхождат повечето от тях. Днес ви предоставяме възможност да попълните своите знания с много интересна и любопитна информация за 7 често използвани символа от нашето ежедневие.

Въпросителен знак

Въпросителен знак

На латински думата „questio” се поставяла в края на изречението, за да се разбира, че то е въпрос. За да спестят място, думата била съкратена до „qo”, а по-късно „о“ започнало да се поставя под „q”. С времето символът се опростил още повече и се превърнал в кукичка с точка. Така се появил въпросителният знак, приличен на кукичка, който използваме днес, без дори да се замисляме за произхода му.

Стрелката

стрелка

Стрелката произхожда от Древна Гърция: използвала се като упътващ знак, индикиращ посока на движение. Специални символи, наподобяващи стъпки, водели към бордеите, но дъждът ги обезформял и те заприличвали на стрелка.

Знакът на долара

Доларов знак

Съществуват няколко теории за произхода на доларовия знак:

През Средновековието най-разпространената валута бил испанският реал, който се означавал с „PS”. По-късно останала само вертикалната чертичка на „P“, написана върху буквата “S”.

Буквата „S” символизира испанския герб – Spanish coat of arms.

През колониалната епоха испанците маркирали американските златни слитъци с „S”. При пристигането „S” се маркирал с една вертикална линия, а при връщане – с още една.

Удивителен знак

Удивителен знак

Подобно на въпросителния знак, и удивителният вероятно произлиза от латинска дума – „еxclamation”, която се слагала в края на изречения, които изразяват радост. С годините думата била съкратена до буквите „I“ и „О“, написани една над друга. Накрая те се превърнали в „!“, който използваме днес.

Знакът за безкрайност

Знак за безкрайност

Знакът за безкрайност е използван за първи път от Джон Уолис през 1655 г., въпреки че никой не знае със сигурност от какво е вдъхновен. Някои смятат, че символът е произлязъл от гръцката буква омега (ω), а според други от римското число 1 000 – „CI?” или „C?“.

Знакът за процент

Знак за процент

Английската дума „percent“ (процент) идва от латинската „per centum“ („от сто“). Така думата ставa „per cento”, “per 100”, “p cento”, а най-накрая и „pc-o”. “pc” постепенно се превръща в символ – „о/о“, преди да еволюира в знака, който използваме днес - %.

Знакът за „мир“

Знакът на мира

Този жест е използван за първи път по време на стогодишната война между Англия и Франция, когато французите заплашили да отрежат пръстите на английските стрелци с лък. Англичаните започнали да вдигат два пръста под формата на буквата „V” (като „victory” – победа), за да показват, че пръстите им са си все още на мястото. По време на Втората световна война Уинстън Чърчил възродил употребата на знака, превръщайки го в символ на мира.

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноРецептиИстория