Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 7 въпроса, които любезните хора не питат

7 въпроса, които любезните хора не питат

7 въпроса, които любезните хора не питат - изображение

Способността да се провеждат малки разговори е добро умение, както за работа, така и за живота като цяло. Но дори учтивите хора понякога неволно задават въпроси, които могат да предизвикат раздразнение у събеседника. 

Представяме ви анализ на въпросите, които хората най-често питат непознати в разговорите. Избрахме такива, които е по-добре да избегнете - особено ако искате да осъществите добри контакти и да проведете добър разговор.

"Това майка ти ли е?"

Ако не знаете със сигурност каква връзка имат хората пред вас, по-добре е да не се опитвате да отгатнете и пробвате с различни варианти. Вероятно вашият събеседник ще бъде отблъснат от въпрос от рода:

"Майка ти / сестра / брат / син ли е?"

Много по-просто и любезно е да направите заключение затова какви са отношенията на хората пред вас, като наблюдавате тяхното поведение, маниери и реч.

"Колко дълго сте заедно?"

Хората обичат да говорят за собствените си взаимоотношения и отношенията на другите. Ако обаче те не споделят статуса на връзката си веднага, по-добре да не ги питате колко дълго се виждат и дали са женени или не.

Хората пред вас може да се окажат просто познати, които са решили да дойдат на партито заедно. Въпроси на тема брак могат да бъдат неприятни за двойки, които имат разногласия по тази тема.

"Кога ще родиш бебе?"

Ето и някои подобни въпроси, които по-добре да избягвате:

"Имаш ли деца?"
"Бременна ли си?"
"Момче или момиче искаш?"

Можем да ви уверим, че майка, която има повече от две деца е разпитвана многократно: "Всички ли деца са твои?" Това вероятно я кара да се побърква!

И от друга страна изниква въпросът: Кога ще имаш дете? Без да осъзнават, двойките, които не са родители могат много да се разстроят от този факт.

Освен това, темата за бременността може да звучи като намек за наднормено тегло.

Ако вашият събеседник пристигне с деца, по-добре е да попитате за техните интереси, а ако дойде без малчугани, по-добре е да намерите по-неутрална тема за първоначалния ви разговор.

"Беше ли болезнено?" или "Истинско ли е?"

Много малко хора всъщност намират за интересно да разказват на непознати за техните татуировки, пиърсинг, плитки. 

Разпитването за козметични процедури, които човек е претърпял, също не е показател за добри нрави. Дори и да сте сигурни, че лицето пред вас посещава солариум, не трябва да го питате за контактите в салона.

Може би този човек се преструва, че това е неговият естествен цвят на кожата и въпросът ви може да развали настроението му.

"Защо ви е нужно?"

Хобитата са добра тема за малки разговори. Това може да направи непознатите добри приятели. Съществуват редица въпроси, които могат да смутят събеседника. Например, задаването на въпроса защо човек се нуждае от 5 кучета или защо има толкова скъпо хоби, определено не е правилен. Събеседникът ви може да помисли, че вие смятате неговите хобита за глупави. 

"Колко струва?"

Малко хора питат своите събеседници колко печелят. 

Нещо повече, хората не обичат да признават, че заплатата им не е толкова висока и просто харесват работата си. Или, че не харесват работата си и искат да го променят, но все още не са намерили подходящата възможност. Във всеки случай въпросите за парите и възнагражденията са твърде лични, за да бъдат зададени.

"Колко струва това?"

Покупките могат да бъдат друга неудобна тема. Може би просто питате за цената на артикула, защото приятелят ви наскоро е купил същото и искате да сравните цените. Но вашият събеседник може да си помисли, че се опитвате да оцените финансовото му състояние.

Как да отговорим на неудобните въпроси:

Ами ако някой ви зададе неприятни въпроси? Следните действия могат да бъдат от голяма полза:

  • Променете темата.
  • Дайте кратък отговор.
  • Откажете да отговаряте.

Много често пренебрегването на въпроса ще бъде достатъчно, за да накара вашия събеседник да разбере, че това е неудобна тема за вас. Промяната на темата и краткият отговор също са добър сигнал, че не ви харесва.

Въпреки това, ако вашият събеседник настоява за отговор, можете просто да кажете: "Не искам да говоря за това, нека променим темата".

Въпросите определят хода на разговора. Да се научите правилно да ги зададавате означава да станете добър събеседник, който околните харесват.

Били ли сте някога изправени пред неудобно положение заради неудобни въпроси?

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съвети