Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 7 въпроса, които любезните хора не питат

7 въпроса, които любезните хора не питат

7 въпроса, които любезните хора не питат - изображение

Способността да се провеждат малки разговори е добро умение както за работа, така и за живота като цяло. Но дори учтивите хора понякога неволно задават въпроси, които могат да предизвикат раздразнение у събеседника. 

Представяме ви анализ на въпросите, които хората най-често питат непознати в разговорите. Избрахме такива, които е по-добре да избегнете - особено ако искате да осъществите добри контакти и да проведете добър разговор.

"Това майка ти ли е?"

Ако не знаете със сигурност каква връзка имат хората пред вас, по-добре е да не се опитвате да отгатнете и пробвате с различни варианти. Вероятно вашият събеседник ще бъде отблъснат от въпрос от рода:

"Майка ти / сестра / брат / син ли е?"

Много по-просто и любезно е да направите заключение за това какви са отношенията на хората пред вас, като наблюдавате тяхното поведение, маниери и реч.

"Колко дълго сте заедно?"

Хората обичат да говорят за собствените си взаимоотношения и отношенията на другите. Ако обаче събеседниците ви не споделят статуса на връзката си веднага, по-добре да не ги питате колко дълго се виждат и дали са женени или не.

Хората пред вас може да се окажат просто познати, които са решили да дойдат на партито заедно. Въпроси за брака могат да бъдат неприятни за двойки, които имат разногласия по тази тема.

"Кога ще родиш бебе?"

Ето и някои други въпроси, които по-добре избягвате:

"Имаш ли деца?"
"Бременна ли си?"
"Момче или момиче искаш?"

Можем да ви уверим, че всяка майка на няколко деца многократно и се задава следния въпрос: "Всички ли са твои?" Това вероятно я кара да се побърква! Въпросът е в това дали децата могат да дразнят двойките без деца и да разстроят онези, които не могат да имат бебе. Освен това, темата за бременността може да звучи като намек за наднормено тегло.

Ако вашият събеседник пристигне с деца, по-добре е да попитате за техните интереси, а ако дойде без деца, по-добре е да намерите по-неутрална тема за първоначалния си разговор.

"Беше ли болезнено?" или "Истинско ли е?"

Много малко хора всъщност намират за интересно да разказват на непознати за техните татуировки, пиърсинг, плитки. Нещо повече, никога не трябва да се докосват до други хора или предмети от тях - това е нарушение на личното пространство.

Питането за козметични процедури, които човек е претърпял, също не е показател за добри нрави. Дори и да сте сигурни, че лицето пред вас посещава солариум, не трябва да ги питате за контактите в салона.

Може би този човек иска да се преструва, че това е неговият естествен цвят на кожата и вашият въпрос може да развали настроението му.

"Защо ви е нужно?"

Хобитата са добра тема за малки разговори. Това може да направи непознатите добри приятели. Съществуват редица въпроси, които могат да смутят събеседника. Например, задаването на въпроса защо човек се нуждае от 5 кучета или защо има толкова скъпо хоби, определено не е правилен. Събеседникът ви може да помисли, че вие смятате неговите хобита за глупави. 

"Колко струва?"

Малко хора питат своите събеседници колко печелят. Вместо това те биха могли да се опитат да разберат колко експерти в тази област печелят като цяло.

Нещо повече, хората не обичат да признават, че заплатата им не е толкова висока и просто харесват работата си. Или, че не харесват работата си и искат да го променят, но все още не са намерили подходящата възможност. Във всеки случай въпросите за парите и възнагражденията са твърде лични, за да бъдат зададени.

"Колко струва това?"

Покупките могат да бъдат друга неудобна тема. Може би просто питате за цената на артикула, защото приятелят ви наскоро е купил същото и просто искате да сравните цените. Но вашият събеседник може да мисли, че се опитвате да оцените финансовото им състояние и способността им да си позволят определени покупки.

Как да отговорим на неудобни въпроси:

Ами ако някой ви зададе неприятни въпроси? Следните действия могат да бъдат от голяма полза:

  • Променете темата.
  • Дайте кратък отговор.
  • Откажете да отговаряте.

Много често пренебрегването на въпрос ще бъде достатъчно, за да накара вашия събеседник да разбере, че това е неудобно за вас. Промяната на темата и краткият отговор също са добър сигнал, че не ви харесва.
Въпреки това, ако вашият събеседник настоява за отговора, можете просто да кажете: "Не искам да говоря за това, нека променим темата.

Въпросите определят хода на разговора. Да се научиш правилно да ги зададеш означава да станеш добър събеседник, който привлича околните.

Били ли сте някога изправени пред неудобно положение заради неудобни въпроси?

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория