Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 6 любопитни факта, които всъщност имат логическо обяснение

6 любопитни факта, които всъщност имат логическо обяснение

6 любопитни факта, които всъщност имат логическо обяснение - изображение

Има около 5,5 милиарда търсения в Googlе на ден. През 2012 г. този брой е бил 2 пъти по-нисък. Хората непрекъснато учат нови неща и се стремят да развиват общата си култура. Но понякога дори най-обикновените въпроси могат да ни объркат: например защо нискокачествената журналистика се нарича "жълта" и как Дъмбълдор прави магия без пръчката си? Но, както се оказва, дори и най-странните неща могат да бъдат обяснени.

Ние решихме да намерим отговори на подобни въпроси. Както се оказва, дори и най-странните неща могат да бъдат обяснени.

Защо получаваме "пеперуди в стомаха"?

пеперуди в стомаха

Това усещане се дължи на връзката между работата на стомаха и мозъка. Има много нервни клетки в стомаха, които оказват влияние върху нашия мозък много повече, отколкото си мислим. Така че мозъкът, с всичките му чувства, мисли и емоции, "комуникира" със стомаха  през цялото време.

Когато се влюбваме или се страхуваме това се счита за стресиращо - кортизолът и адреналинът се повишават, което на свой ред води до по-високо кръвно налягане и увеличение на кръвния поток към мускулите и белите дробове. 

Защо понякога имаме гениални идеи, когато сме в банята?

идеи в банята

Имали сте проблем през целия ден и намирате решение на него в банята? Нищо необичайно няма тук. Въпросът е, че в моменти като тези мозъкът ви спира за кратко време и тялото преживява много приятни усещания. Свободата от мислене и комфорта, осигурен от душа, правят мозъка ви по-творчески настроен.

Вземането на душ, както тренировки и хубава музика, стимулират производството на допамин в кръвта - отпускате се, фокусирате вниманието си към нещо друго и в този момент намирате отговорите. 

Защо сълзите са солени?

сълзи

Почти 99% от сълзите са вода, а останалите са неорганични съединения, включително сол. Количеството сол в сълзите ви зависи от състоянието на тялото и причината, поради която плачете.

Хората имат най-сладките сълзи, когато плачат, защото се чувстват нещастни. Когато човек плаче, щитовидната жлеза работи повече и сърдечната честота се увеличава. Тялото изпитва напрежение, което е подобно на физическата активност. Ето защо нашата пот също е солена.

И когато сме щастливи и плачем, сълзите изобщо не са солени. Те дори изглеждат различни, когато се наблюдават под микроскоп.

Защо магьосниците се нуждаят от пръчица за магия?

магьосник

Професор Роналд Хътън от Университета в Бристол казва, че една пръчица е удобен инструмент за магьосник, който да фокусира силата си и да я насочи към необходимия обект.

Но великите магьосници в света на Хари Потър (като Дъмбълдор) понякога могат да направят магия без пръчките си. Това означава, че те могат да контролират силата си толкова добре, че не се нуждаят от допълнително средство.

Защо старите снимки показват хора с ръце на рамото ?

стари снимки

Колко е трудно да направите снимка? Е, когато фотографията се появява, този процес отнема повече от няколко секунди. За разлика от днес, отнема от няколко минути до един час. И хората трябваше да останат неподвижни по това време, за да се уверят, че снимката ще се получи добре. Така че повечето фото магазини предлагаха различни опции за хора, дори и скулптури, за които можете да се опрете. 

Но ако на снимката са били няколко души, е било по-лесно да се сложи ръката на рамото на някой друг. По-лесно е да запазите баланса си по този начин и да останете неподвижни.

Защо iPhone снимки показват времето 9:41?

ай фон

Във вторник, 9 януари 2007 г., Стив Джобс е на сцената на Macworld Conference & Expo, говорейки за новите технологии на бъдещето. Джобс казва, че е очаквал този ден. И в 9:41, той представя iPhone. Така че времето, което виждаме във всички реклами на Apple на екрана на устройствата, е точното време, когато е обявен първият iPhone.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория