Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 6 исторически факта, за които са ни лъгали в училище

6 исторически факта, за които са ни лъгали в училище

6 исторически факта, за които са ни лъгали в училище - изображение

Живеем в епохата на информацията и често се сблъскваме с нови факти, които напълно противоречат на всичко, на което са ни учили в училище. Науката и технологиите се развиват с главоломни темпове и ни позволяват да преразгледаме някои стари постулати и твърдения. Вижте някои от тях.

Наполеон и носът на Сфинкса

Сфинкса

Сфинксът в Гиза е известен с това, че носът му липсва. Според една от легендите армията на Наполеон разрушава тази част от тялото му, по време на битка с турците през 1798 г. Но датският пътешественик Фредерик Нордън отбелязва в своите пътеписи, че статуята е без нос още през 1737 г. – много преди битката на Наполеон.

Ухото на Ван Гог

Ван Гог

Според известната история Ван Гог си отрязал ухото и го изпратил на любимата си – но тя е доста преувеличена. В действителност инцидентът се случил след конфликт с негов приятел – Пол Гоген – по време на който Ван Гог нападнал другия художник с бръснач. Преследван от угризения на съвестта, които според учените го довеждат до лудост, Ван Гог отрязва част от ухото си в същата тази нощ.

Рогатите шлемове на викингите

Викинг

Свикнали сме холивудските филми да представят викингите с рогати шлемове, археолозите все още не могат да кажат с каква форма е била тази част от защитното им въоръжение. Подобни шлемове са изрисувани само в гробниците им и това кара учените да смятат, че те са били използвани само с ритуални цели, не в битки. Освен това, подобни шлемове се използват още през Бронзовата епоха, дълго преди обособяването на викингите като народ.

Стоунхендж

Стоунхендж

Стоунхендж е една от най-големите мистерии в съвременния свят и ежедневно изникват нови хипотези, касаещи произхода и предназначението му. Но този паметник в миналото не е изглеждал по начина, по който изглежда днес. През 1901 г. Уилям Гоуланд инициира възстановяването на оригиналния вид на монумента. Според последните изследвания Стоунхендж е изглеждал доста различно в древността.

Откриването на Америка

Христофор Колумб

В часовете по география и история учителите са ни казвали, че Христофор Колумб е откривателя на Америка – той достига бреговете на континента през 1492 г. Но това не е вярно. Първите европейци, които стигнали до Новия свят, са викингите – още в края на X век. Тогава се осъществява и първият генетичен контакт с местните племена.

Поемите на Осиан

Осиан и МакФерсън

Шотландският поет Джеймс МакФерсън е известен с превода си на поемите на келтския бард Осиан, живял през III век в Галия. Но когато бил помолен да представи оригиналния ръкопис , МакФерсън започнал да увърта и така и не го направил. До ден днешен ръкописът и самите поеми не са открити и превода им се счита за фалшификация.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияРецептиПсихологияЛюбопитноТестовеАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииНовиниЛичностиОткритияГеография