Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 5 начина, по които ароматът въздейства върху нашето съзнание

5 начина, по които ароматът въздейства върху нашето съзнание

5 начина, по които ароматът въздейства върху нашето съзнание - изображение

Обонятелният рецептор е протерин, способен да свързва ароматните молекули, които играят първостепенна роля в усещането на дадена миризма. Според проучване, докато заекът има 100 милиона от тези обонятелни рецептори, кучето - 220 милиона, то хората имат само около 5 или 6 милиона от тях. Но това количество е напълно достатъчно. Разберете как усещането за миризма засяга нашия мозък и променя отношението ни към определени неща.

Подобрява вкусовете

подобрява вкусовете

Нашето усещане за вкус ни подсказва дали храната е солена, горчива, кисела, сладка или пикантна. Нашият нос наистина е този, който знае дали храната е вкусна или не. Той "мирише" храната докато ядем и изпраща съобщения до мозъка, който ги комбинира с рецепторите на вкуса.

Тя ви позволява да "пътувате във времето"

пътуване във времето

Миризмите задействат емоции, които са свързани с различни спомени. Те ни дават чувството, че връщаме времето назад. Има дори и редица научни изследвания, които показват, че миризмата активира по-интензивни емоционални спомени от снимките. Докато губим 50% от нашите визуални спомени в рамките на месеци, повечето от новите миризми ще продължат да съществуват една година по-късно.

Влияе на вашето настроение

влияе на вашата рубрика

Освен че носи спомени, миризмата може да предизвика емоции и настроения. Това се случва на подсъзнателно ниво в нашия ум. Понякога не можем да разберем защо изведнъж сме станали толкова тревожни или ядосани. Това действа на принципа на ароматерапията. Има аромати, които ни отпускат и ни правят щастливи.

Миризмата може да ви подлуди

момиче със запушен нос

Хората, които не могат да миришат нищо или имат намалено обоняние, са с по-голям риск от депресия. Това се случва поради силната връзка между миризмите и емоциите. Невъзможността да изпитаме различни аромати ограничава способността ни да върнем спомените и чувствата. Липсата на усещане за миризма също е свързано с шизофренията.

Тя може да ви накара да купувате повече

миризмата може да ви накара да купувате повече

Търговците на дребно го наричат "ароматизиране на околната среда". С други думи - това е промиване на мозъка през нашите носове. Някои автомобилни марки поставят допълнителни "миризми на новите коли ", само за да ни накарат да ги купуваме.

Някои магазини поставят аромати точно на входа, за да можем да следваме миризмата и да купим нещо. Кафенетата и пекарните оставят миризмата на праха на ноздрите ни. Те просто знаят коя миризма ще убеди нашите мозъци да искат да купуват продуктите.

Усещането за миризма е много полезно и важно. То не само ни помага да помним, да се чувстваме и да бъдем доволни, но също така осигурява на световната икономика цялостно поле за разработване на маркетингови трикове.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноФизиологияАлт. медицинаРецептиИсторияЛайфстайлБотаника