Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 5 начина да подготвите децата си за първи клас

5 начина да подготвите децата си за първи клас

5 начина да подготвите децата си за първи клас - изображение

От раждането до ученическите години Вие сте най-влиятелният учител в живота на Вашето дете. През това време то ще възприема и учи повече, отколкото във всеки друг етап от живота. Затова е и препоръчително точно Вие да положите основата, върху която то ще се доразвие в училище.
Ето и някои от най-важните неща, които трябва да имате предвид.

ШАМПИОН В ПРИКАЗКИТЕ

Повечето родители смятат, че смятането и писането са най-важните неща, които един първокласник трябва да умее, но всъщност много по-необходимо се оказва изкуството на устното слово. Развивайки речника и комуникативните способности на детето, то ще се чувства много по-уверено да се изразява и справя по-лесно в обикалящата го среда.

КНИЖЕН ПЛЪХ

През първата година учениците усвояват уменията си за четене, затова е важно още тогава да осмислят колко полезно и приятно може да бъде това удоволствие. Но малчуганите се учат на поведение, имитирайки родителите си. Т.е. ако Вие предпочитате телевизията пред книгата, то не очаквайте нещо по-различно от децата си. За да бъдете добър пример, грабвайте книга и коментирайте всичко, което Ви направи впечатление от нея, с детето си, за да може да се научи освен да чете, но и да осмисля пълноценно информацията.

УЧИЛИЩНА АТМОСФЕРА ВКЪЩИ

Ако мислите, че детето Ви не е свикнало със следване на норми и инструкции, то трябва да го въведете в училищната атмосфера с поставяне на кратки “уроци”, под формата на домашни дейности и задължения, за да свикне да бъде изпълнителен ученик.

СОЦИАЛНА СРЕДА

Когато имат познати лица в класа си, за малолетните е по-вероятно да бъдат предразположени към интеракция и повече социални контакти. Ако имате възможност да организирате предварително дни за игра с деца, с които Вашето ще бъде в клас, би увеличило увереността му през първия учебен ден драстично.

СПОДЕЛЯНЕ

Говорете ентусиазирано с детето си относно първия учебен ден. Възстановете някои щастливи моменти от Вашето детство и ги разкажете. Това ще утвърди позитивната представа за институцията. Не спирайте да говорите с него по този начин и докато е ученик. Винаги търсете обратна връзка и следете отношението му към училището. Старайте се да бъдете неутрални, за да не го насочвате и контролирате неусетно в емоциите. Нека детето само изпита своите изкачвания и падения по време на ученическите си години.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: femalefirst.co.uk

Снимки: femalefirst.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияОбразованиеСпорт и туризъмЛайфстайлПсихологияНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиИсторияНормативни актовеАнкети