Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 5 логически задачи за раздвижване на ума

5 логически задачи за раздвижване на ума

5 логически задачи за раздвижване на ума - изображение

Всички ние решаваме различни загадки - някои са много прости за разгадаване, а други ни карат да мислим върху тях по-дълго време. Подобни логически задачи раздвижват нашия ум и го поддържат във форма дори и в напреднала възраст.

Представяме ви 5 логически загадки. С някои от тях сигурно ще се справите много бързо, а други ще изискват повече време и усилия. Правилните отговори се намират в края на статията.

Фалшивите монети

фалшиви монети

Разполагате с 3 златни монети, едната от които е фалшива, и една везна. Фалшивата монета тежи по-малко от другите 2. Как ще определите коя монета е фалшива?


Готвачът и пържолите

готвачът и пържолите

За да спечели в кулинарно състезание, главният готвач трябва да приготви 6 пържоли в рамките на 15 минути, като използва само един тиган. Той може да постави само 4 пържоли в тигана в даден момент. Как може той да се справи с това предизвикателство в рамките на поставеното му време?

Кокошките и яйцата

 кокошките и яйцата

Една възрастна дама има три кокошки, които снасят 3 яйца за 3 дни.Тя обаче иска кокошките й да снасят още яйца и затова си купува 12 нови кокошки. Колко яйца ще събере старата дама за 15 дни?

Рицарите и принцесата

рицарите и принцесата

Един цар искал да намери съпруг за дъщеря си и решил да организира рицарски турнир. Кандидатите трябвало да изпълнят множество предизвикателства и в крайна сметка на финала останали само двама души. За да реши кой ще бъде победителят, царят заповядал на рицарите да препускат с конете си до едно езеро. Онзи, който пристигнел последен, щял да получи принцесата.

В продължение на една седмица рицарите яздили към езерето, тъй като никой от тях не искал да бъде първи, а последен. Накрая и двамата решили да се откажат и да се приберат по домовете си. Но тогава принцесата отишла при тях и прошепнала нещо и на двамата. Мъжете моментално се качили на конете си и препуснали към езерото. Какво им е казала принцесата?

Трите врати

трите врати

Докато се разхожда в гората, едно момче се натъква на изоставена хижа. След като решава да влезе в нея, вратата се затваря и то остава затворено. Мястото е тъмно и няма електричество. Момчето чува глас, който му казва, че може да се спаси, след като излезе през една от трите врати.

Зад първата врата има хиляди отровни змии, които ще го ухапят и то ще умре.
Зад втората врата има електрически стол и палач, който ще го убие.
Зад третата врата има лъв, който не е ял от доста време.

През коя врата трябва да влезе момчето, за да се спаси?

Отговори:

1. Трябва да поставите двете монети на везната. Ако и двете имат еднаква тежест, то третата е фалшива.

2. Поставете 4 пържоли на тигана и ги запържете за 5 минути. След това обърнете две от тях и заменете другите две с 2 пресни и ги запържете в продължение на 5 минути. След 5 минути обърнете двете пържоли и заменете вече готовите с двете полуготови и ги пържете 5 минути.

3. Ако сте казали 15, сте направили грешка. Ако три кокошки снасят 3 яйца на всеки 3 дни, това означава, че 1 кокошка снася 1 яйце на всеки три дни. Следователно след 15 дни една кокошка ще снесе 5 яйца. Така че, 15 кокошки ще снесат общо 75 яйца.

4. Принцесата казва на рицарите да си разменят конете.

5. Момчето трябва да влезе през вратата с електрическия стол – вътре няма електричество, така че палачът няма да може да направи нищо.

 Източник: brightside.me

По статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовини