Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 25 цитата от гения на нашето време – Илон Мъск – II част

25 цитата от гения на нашето време – Илон Мъск – II част

25 цитата от гения на нашето време – Илон Мъск – II част - изображение

Илон Мъск е имал футуристичен поглед към света още в детските си години, когато продал първия си софтуер – игра, наречена Blastar. Тогава бил само на 11 години.

През 1999 г. той основава и продава компанията Compaq за 300 милиона долара и влага парите в основен дял в PayPal, която eBay през 2002 г. купува за 1.5 милиарда долара.

След това основава 3 компании, които имат потенциала и със сигурност ще променят света: Tesla, SpaceX и Solar City.
Фигурата на Мъск, който работи по 100 часа на седмица и е печелил 13 милиарда, въпреки че никога не си води записки по време, остава пълна енигма както за хората около него, така и за всички нас. Вижте как разсъждава този гений, който скоро ще отведе човечеството на Марс, а вероятно и отвъд…

"Сблъскваш се с проблем, който не си очаквал, стъпваш върху мина. Зле е. Втората, четвъртата до петата година обикновено са по-трудни. Приятел казва, че е като "да ядеш стъкло и да се взираш в бездната"…
Ако си съосновател или главен изпълнителен директор, трябва да вършиш всички задачи, макар и да не искаш… Ако не си изпълняваш задачите, компанията няма да успее… никоя задача не е под нивото ти."

"Имам предвид, че пазарът е маниакално депресивен."

"Нашата истинска конкуренция не са малкото електрически автомобили, които не произвежда Тесла, а огромното количество бензинови автомобили, които бълват световните компании всеки ден. Ние вярваме, че Тесла, останалите компании, които правят електрически коли, и светът ще бъдат облагодетелствани от една обща, бързо развиваща се технологична платформа…
Ние вярваме, че отворената ни философия относно нашите патенти по-скоро ще затвърди, отколкото отслаби позициите на Тесла."

"Мисля много за това… Определено можем да създадем летяща кола, но не това е трудната част… трудната част е как да направиш летяща кола, която е супер безопасна и тиха? Защото ако се окаже голяма грешка, хората ще са ужасно недоволни."

"Когато Хенри Форд правеше евтини, надеждни коли, хората казваха 'Какво му е на коня?' Това беше огромен залог, който проработи."

"Съществуват огромни предразсъдъци срещу поемането на рискове. Всеки се опитва да оптимизира успеха си."

"Нещото, което ме възпираше, беше ракетата. На първо място как да стигнем до там. Американските предложения на Boeing и Lockheed бяха просто прекалено скъпи. Не можех да си ги позволя. Затова три пъти ходих в Русия, за да договоря закупуването на ICBM."

"Ако погледнеш към бъдещето, би имало съществена разлика между човечество, което е космическа цивилизация и изследва звездите и човечество, което е затворено на Земята, докато се случи някакво катастрофално събитие."

"Ще има хора, които ще могат да си позволят да отидат на Марс и такива, които ще искат да отидат на Марс. Смятам, че ако можем да постигнем тази точка на пресичане, то ще се случи… и надявам се, че ще се случи преди смъртта ми."

"Ако искаме човечеството да се разсели по много планети, фундаменталният пробив, който е нужен в ракетостроенето, е бърза и напълно преизпозлваема ракета… постигането на тази цел може да се сравнява с успеха на братята Райт. Това е фундаменталното нещо, необходимо на човечеството, за да се превърне в космическа цивилзиация. Америка никога нямаше да бъде колонизирана, ако корабите не бяха преизползваеми."

"САЩ – става въпрос за демокрацията – е лоша система, но е най-малкото зло. Е, САЩ е най-малкото зло при насърчаването на иновациите."

"Стигнах до заключението, че ние трябва да се стремим да увеличим размерите на човешкото познание, ако искаме по-добре да разберем какъв въпрос да зададем. Наистина, единственото нещо, което има смисъл е, да се стремим към по-голямо колективно просветление."

Към първа част > > >

снимки: youtube.com; techinsider.com; forbes.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл