Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 21 от най-красивите фотографии на цъфнали вишни в Япония през 2014 година

21 от най-красивите фотографии на цъфнали вишни в Япония през 2014 година

21 от най-красивите фотографии на цъфнали вишни в Япония през 2014 година - изображение

Деликатната розова сакура, или цветчетата на цъфналите вишневи дървета, се асоциират предимно с културата на нейната родина – Япония. Стотици хиляди вишни се окичват с розови цветове в различни нюанси всяка пролет, но тяхната омагьосваща красота никога не остарява и не губи въздействието си, поради което едва ли ще останете равнодушни, докато разглеждате тези 21 фотографии, направени през 2014 година в Страната на изгряващото слънце.

В Япония, и по-точно в Окинава, цъфтежът на вишните започва още през януари и завършва в края на април, когато розовият цвят обагря Хокайдо – няколко седмици след като се е "посипал" над Киото и Токио. Японската метеорологична служба дори проследява придвижването на "вишневия фронт" /sakura zensen/, като го маркира на картата на страната с въображаема линия, която се движи от юг на север.

Важно е да се спомене, че много от сортовете вишни, култивирани в Япония (общо над 200), не дават плод – не такава е тяхната цел. Най-разпространеният вид - Somei Yoshino – е с почти напълно бели цветчета, които обикновено прецъфтяват за около седмица.Краткият живот на сакура е една от причините за натоварването на вишневия цвят с толкова свещена за японските бит и култура символика. Той е възприеман като метафора за ефимерната същност на живота.

Разцъфването на вишните е свързано с древната японска традиция ханами, която повелява да си направите пикник под уханните цветове на сакура, например за обяди, придружен с наздравици със саке. Фактът, че това явление и въздействието му над хората са застъпени толкова широко в античното японско изкуство, обяснява проникването му както в историческата, така и в модерната японска естетика.

 

Повсеместното разпространение на вишни е характерно и за Китай и Южна Корея, но този феномен се асоциира най-вече с японската култура, поради което и култът към сакура се наблюдава в онези части от градовете в различни краища на света, където има предимно японски заселници или такива с японски корени.В дворовете на повечето японски учебни заведения и в околностите на по-важните обществени сгради има вишневи дървета. Тъй като фискалната и учебната година в Япония започват през април, в много части на Хоншу първият учебен и работен ден съвпада със сезона на сакура.Цветовете на вишните са преобладаващ символ в Ирецуми – традиционното графично изкуство на татуиране в Япония, наред с други класически японски символи като рибите кой, дракона и тигъра.Освен това те са застъпени в кулинарията, като най-често се използват след соленото им мариноване за направата на сакураю – напитка, приготвена с гореща вода, която се поднася при тържествени поводи, като например на венчавка, вместо зелен чай.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияРецептиЛюбопитноДиетиБотаникаНовиниИсторияСпортАлт. медицинаПсихология