Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 20 вещи, които използваме несъзнателно дори след срока им на годност – част 2

20 вещи, които използваме несъзнателно дори след срока им на годност – част 2

20 вещи, които използваме несъзнателно дори след срока им на годност – част 2 - изображение

Всички ние имаме вещи у дома, които съхраняваме в продължение на години и дори десетилетия. Те изглеждат вечни, но употребата на повечето от тях всъщност е ограничена до изтичане на срока им на годност. След това стават безполезни, а в някои случаи дори опасни.

Представяме ви 20 от най-често срещаните битови предмети, които продължаваме да използваме, дори след като изтече срокът им на годност. Проверете дали такива "съкровища" се съхраняват във вашия дом.

Домашни чехли - 6 месеца

домашни чехли

Домашните чехли "живеят" само половин година, а след това се превръщат в потенциално място за размножаване на гъбички.

Възглавници - 2-3 години

20 артикула, които използваме несъзнателно, дори след срока им на годност

Независимо от вида на пълнежа, възглавницата губи своята форма след 2-3 години и в нея се появяват прахови акари. Здравословният сън е по-важен, отколкото да не сменяме възглавниците си, нали?

Одеяло - 7 години

одеяло

Одеялата са склонни да преминат през същите промени като възглавниците. Те обаче могат да "живеят" по-дълго - до 7 години. С грижлива поддръжка и редовно изсушаване можете да удължите живота на одеялото с до 10 години. След това ще трябва да си купите ново.

Матрак - 8-10 години

матрак

Не забравяйте да вземете нов матрак, когато отидете да купите ново одеяло, защото той също трябва да се сменя на всеки 8-10 години. Матракът трябва да се обръща на всеки 6 месеца, за да не се износва бързо.

Дървени дъски за рязане - 3 години

дървени дъски за рязане

Те изискват подмяна на всеки 3 години. В противен случай се превръщат в добра среда за развитие на бактерии. 

Шпатула - 2 години

шпатула

Шпатулите за разбъркване на храна, лъжици и други прибори, които често докосват ястията, трябва да се сменят на всеки 2 години. Това важи особено за дървените прибори.

Гъби за измиване на съдовете - 2 седмици

гъби за измиване на съдовете

Периодът за безопасна и ефективна употреба на подобен тип гъби е само 2 седмици.

Противогаз - 1 година

маска

В случай на пожар или просто боядисване на стени е добре да имате противогаз в дома си. Не забравяйте да запишете датата на покупката. Филтрите в тези маски са ограничени за използване до датата, посочена за срок на годност, и трябва да се съхраняват не повече от една година.

Витамини - 3 години

витамини

Витамините могат да се съхраняват само 3 години. Трудно ще се превърнат в "биологично оръжие" след изтичане на срока им на годност, но със сигурност ще загубят полезните си свойства.

Смартфон - 2-3 години

смартфон

За съжаление, дори смартфоните имат срок на годност. Можете да очаквате вашият смартфон да работи добре през следващите 2-3 години след закупуването му. След този период ще започне да  ви засича, да прекъсва внезапно дейността си. 

Вижте първата част на статията ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиАнкетиСнимкиЛюбопитно