Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината 20 вещи, които използваме несъзнателно дори след срока им на годност – част 1

20 вещи, които използваме несъзнателно дори след срока им на годност – част 1

20 вещи, които използваме несъзнателно дори след срока им на годност – част 1 - изображение

Всички ние имаме вещи у дома си, които съхраняваме в продължение на години и дори десетилетия. Те изглеждат вечни, но употребата на повечето от тях всъщност е ограничена до изтичане на срока им на годност. След това стават безполезни, а в някои случаи дори опасни.

Представяме ви 20 от най-често срещаните предмети, които продължаваме да използваме, дори след като изтече срокът им на годност. Проверете дали такива "съкровища" се съхраняват във вашия дом.

Водороден пероксид - 2 месеца

водороден пероксид

Водородният пероксид присъства в домашната аптечка на голяма част от нас, но много малко хора знаят, че 2 месеца след отварянето му той губи свойствата си.

Подправки - 2 години

подправки

Лоши новини за тези, които обичат да събират редки видове подправки! Ще трябва да опресните наличностите си след 2 години, защото подправките обикновено губят своите свойства и вкус след такъв период от време.

Спортни обувки - 6 месеца

спортни обувки

При активно използване на спортните обувки ходилата и облегалките им се износват бързо. Маратонките, с които бягате, трябва да се сменят на всеки 400 километра, а обувките за други спортни дейности - след 6 месеца редовна употреба.

Пакетче чай - 6 месеца

пакетче чай

Дори в затворени и херметически опаковки пакетчетата чай не са подходящи за пиене след 6 месеца, поради способността на чаените листа да ферментират.

Слънчеви очила - 2 години

слънчеви очила

Ултравиолетовите лъчи оказват отрицателно въздействие върху лещите. След известно време лещите "позволяват" да преминат повече лъчи. Точният срок на годност се определя от всеки отделен производител, но се препоръчва да сменяте слънчевите очила веднъж на 2 години.

Паста за зъби и четка за зъби - 1 година и 3 месеца

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца, за да не се превърне в инкубатор за бактерии. Пастата за зъби трябва да се съхранява не повече от 1 година след отварянето й. Ето защо, ако имате малка паста или четка за пътуване, най-добре да проверите срокът им на годност.

Кърпи - 3 години

кърпи

Мокрите кърпи са идеална среда за развитието на бактерии. Постоянното им пране просто износва плата, а когато то е при високи температури, процесът е няколко пъти по-бърз. Сменяйте кърпите си на всеки 3 години.

Гребен и четка за коса- 1 година

гребен и четка за коса

Срокът на годност на гребена или четката за коса е само една година, дори ако ги почиствате и измивате редовно. След този период може да имате проблеми с косата, включително и да ви се появи пърхот.

Четки и гъбички за грим - 5 години и 6 месеца

четки и гъби за грим

Не само че трябва да измивате четките си за грим след всяка употреба, но и да ги подменяте на всеки 5 години. Бъдете сигурни, че кожата ще ви бъде благодарна затова. Гъбите трябва да се подновяват на всеки 6 месеца.

Сутиен - 2 години

сутиен

Средно сутиенът започва да губи формата си след 2 години, защото подплънките са склонни да се деформират, а самата материя се разпъва.

Вижте втората част ТУК

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАнкети