Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 12 фактa, които преобръщат представата ни за време

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

12 фактa, които преобръщат представата ни за време  - изображение

Да, времето е доста разтегливо понятие. Всяко събитие от миналото е свързано с други такива по един или друг начин. Но понякога възприятието за понятието време ни изненадва. Следващите факти го доказват. Представяме ви 12 от тях. Да, те преобръщат представата ни за време и ни изумяват. 

По време на премиерата на първата част на фентъзи поредицата "Междузвездни войни" гилотината във Франция все още се използва за екзекуции

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

Първият филм "Междузвездни войни" излиза на 25 май 1977 г. Последната екзекуция на гилотината е извършена в Марсилия на 10 септември същата година. Това е последната смъртна присъда в Западна Европа. Официално използването на гилотината във Франция е премахнато заедно със смъртното наказание през 1981 г.

Мартин Лутър Кинг Младши, Ане Франк и Кристофър Плъмър са родени през една и съща година

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

Известният проповедник и публичен говорител Мартин Лутър Кинг Младши и смелата Ане Франк изглеждат като личности, живели в различни епохи. Но се оказва, че те са родени през една и съща година - 1929 г. Това е й годината, в която на бял свят се появява и холивудският актьор Кристофър Плъмър.

Клеопатра е живяла 2402 г.пр.н.е преди Великата пирамида в Гиза

Клеопатра

Може и да изглежда, че Клеопатра и египетските пирамиди са символи на един и същ период от време. Всъщност това не е така. Клеопатра е родена през 69 г. пр.н.е По това време Великата пирамида в Гиза е била вече на 2471 години. И най-любопитният факт е, че има по-малка разлика във времето между раждането на Клеопатра и откриването на първия ресторант на McDonald's - само 2024 години.

Някои от китовете, описани в книгата Моби Дик, са все още живи

12 фактa, които преобръщат представата ни за време


Американският писател Херман Мелвил пише "Моби Дик" през 1851 г., а китовете(описани в книгата) на Гренландия се считат за бозайници, които живеят много дълго. Учените определят възрастта на такъв кит, като стигат до извода, че той е на цели 211 години!

Самолет от Нова Зеландия пътува във времето

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

Хавайски самолет излита от Окланд в 00:05 часа на 1 януари 2018 г. Пътниците в самолета са щастливи, защото ще имат възможността да празнуват Новата година два пъти. Самолетът каца в Хонолулу, Хаваи в 10:16 часа местно време на 31 декември 2017 г.

Внуците на американския президент Джон Тайлър, роден през 18- ти век, са все още живи

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

Джон Тайлър е роден преди повече от 200 години през 1790 година. Но двама от внуците му, Лион Гардинър Тайлър Джуниър и Харисън Рафин Тайлър, са все още живи. Истината е, че на 63-годишна възраст Джон Тайлър има син - Лион Гардинър Тайлър. Последният става баща на 71-годишна възраст.

Студиото Warner Bros е открито, когато Османската империя все още съществува

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

През 1903 г. братята Уорнър (чиито родители са били първоначално от Руската империя) откриват първия си киноцентър, наречен Каскад. Когато започва Първата световна война, те вече усилено продуцират филми. През 1918 г. братята откриват студио в Калифорния (предшественик на "Warner Bros"). Османската империя просъществува до началото на 20-ти век. След Първата световна война е подписан Лозанският мирен договор от 1923 г. С него се слага край на многовековната ислямска империя.

Шестнадесет американски президенти управляват от раждането на кралица Елизабет II досега

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

Елизабет II е родена през 1926 г., когато Калвин Кулидж е президент на САЩ. Общо 16 на брой са американските президенти, които управляват от раждането на кралицата до настоящия момент. След коронацията й на власт са били цели 11 президенти в Америка. Срещите на Елизабет с тях започват още по времето на Втората световна война.

Бижутерийната компания "Тифани" е по-стара от Италия

https://static.framar.bg/filestore/12_fakti_koito_shte_promenqt_predstavata_ni_za_vreme-10.jpg

Чарлз Луис Тифани открива първия си магазин на Бродуей през 1837 г. През 1861 г. се създава днешната държава Италия. 

Кралица Елизабет и Мерилин Монро са родени през една и съща година - 1926

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

През същата година са родени сексимволът от 50-те години на миналия век, Мерилин Монро и кралицата на Великобритания. Но те не са единствените известни личности, които се появяват на бял свят през 1926 г. Хю Хефнър, основателят на списание "Playboy и Фидел Кастро, лидерът на кубинската революция също са родени през тази година. Определено можем да заключим, че 1926 г. е годината на личностите. И то какви!

Двама души, родени в един и същи момент , могат да празнуват рождените си дни в различни дни

12 фактa, които преобръщат представата ни за време

 

Това се дължи на часовите зони.

 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Снимки: peimag.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория