Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 12 "уау" факта за света, които малко хора знаят

12 "уау" факта за света, които малко хора знаят

12 "уау" факта за света, които малко хора знаят - изображение

Без значение колко твърдим, че знаем за планетата, все още има много неща, които не сме открили.

Представяме ви 12 факти за земята и нейните жители, които рядко се споменават в учебници.

Еверест не е най-високата планина на планетата

планини

Разбира се, Еверест е най-високата планина в света, ако измерваме от морското равнище - това е 29,029 фута. Но ако броим от дъното на океана, то най-високият връх в света всъщност е Мауна Кеа в Хаваи- 13,803 фута над морското равнище и 33,474 фута под морското равнище.

Пеещи пясъци

Феноменът" пеещи пясъци" в пустинята се дължи на триене на частици от пясък. Колкото по-голяма е масата на движещия се пясък, толкова по-силен е звукът.

Непознати видове в океана

непознати видове в океана

Всъщност, малко хора мислят за това, но не знаем много за съществата, които живеят дълбоко в океана. Знаем също толкова малко за океана, колкото знаем за отдалечените галактики. Днес сме изучили само 5% от океана, а учените продължават да откриват нови видове. Създанията, които виждате в снимките по-горе, са открити през юни 2017 г. в близост до Австралия.

Антарктида е най-сухото място на планетата

Антарктида

Това е невероятно, но най-сухото място на нашата планета не е супер гореща пустиня, както бихте предположили, а студените McMurdo Dry Valleys в Антарктида. В някои части на долините няма дъжд повече от 2 милиона години. Природата е толкова подобна на Марс, че НАСА дори е направила тест с космическата си сонда.

В миналото Земята евентуално е била виолетова

Земята

Някои учени са убедени, че в миналото растенията използват напълно различен пигмент вместо хлорофил (което прави растенията зелени). И този пигмент се използва, за да направи растителността виолетова.

Кривата гора

гора

Тази гора е разположена на запад от Полша, недалеч от Грифино. Дърветата, които растат там, са криви и причината не е съвсем ясна. Има няколко теории: една от тях предполага, че те може да са били извити от вятъра или снежна буря, а според друга хората са направили това по предназначение, когато са ги засаждали.

Окото на Африка

окото на Африка

Структурата на Richat (известен също като "Окото на Африка") е толкова огромна структура, че астронавтите в орбита действително го използват за навигация. Въпреки че Ришат изглежда като кратер, учените смятат, че то е формирано по различен начин: ерозия.

Плаващи камъни

плаващи камъни

В Долината на смъртта, Калифорния, САЩ, има феномен, наречен Sailing rock - скалите се преместват от едно място на друго. Учените вярват, че причината за това са огромните парчета лед, които се движат.

Band of Holes

дупки

Можете лесно да видите тези дупки в Google Maps: от север до юг от Перу. Археолозите вярват, че дупките се използват за съхраняване на храна в тях, когато инките трябвало да плащат данък.

Несоциални племена

несоциални племена

Има няколко племена на Земята, които живеят отделно от цивилизацията в различни части на света и нямат контакт с други хора. Няма много информация за тях и е трудно да им се направят снимки. Някои от племената са много враждебни към непознати и е почти невъзможно да свикнат с хора.

Кървави водопади, Антарктида

кървави водопади

В Антарктида има водопад, който е "кървав" и водата е солена. Огромното количество желязо във водата я прави червена. Източникът на водопада е древно солено езеро, покрито с леден слой с дебелина 1300 фута. Учените откриват, че езерото е обитавано от микроорганизми, които получават енергия без слънчева светлина.

Общество с плоска земя

космонавт

Това звучи като шега, но както се оказва, има много хора, които са напълно сигурни, че земята е плоска.

Ето някои от нещата, в които вярват:

  • Земята е плоска, а Северният полюс е в средата.
  • Слънцето, Луната и звездите се въртят над Земята.
  • Южният полюс не съществува. Вместо това има ледена стена.
  • Снимките на Земята от космоса са фалшиви, а всички астронавти и участниците в НАСА са част от огромен заговор.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноИсторияРецепти