Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих 12 любопитни факта за Мароко, които ще ви изумят

12 любопитни факта за Мароко, които ще ви изумят

12 любопитни факта за Мароко, които ще ви изумят - изображение

Мароко се намира само на няколко километра от брега на Европа, но животът се развива много различно в тази страна. Тя не е само източник на най-вкусните мандарини в света, но и място, богато на вековни традиции, архитектурни шедьоври и необикновени пейзажи. Представяме ви колекция от невероятни факти, които ще ви помогнат да оцените уникалната атмосфера на Мароко!

Мароко е дом на най-стария университет в света

Мароко


Най-старият университет в света е основан още през 859 г. от Фатима ал-Фихри, дъщеря на богат търговец. За разлика от европейската традиция, старите арабски университети не издават дипломи от името на институцията: фокусът е бил върху изучаването от отделните ментори. Едва през 1947 г. университетът „Карауин“ става "университет" в европейския смисъл на думата.

Има сняг в Африка

МАроко

През зимата можете да карате ски, шейна, сноуборд и да си направите снежен човек в Мароко. Скрит в сърцето на планината „Атлас“, на 46 мили от Маракеш, се намира удобният ски курорт „Oukaimeden“. Снегът там е от декември до началото на април.

Огромен брой популярни филми и телевизионни сериали са заснети в Мароко

Игра на тронове

Красотата на местната природа омагьосва най-известните световни режисьори. Още от успеха на легендарния филм "Лорънс Арабски" през 60-те години на миналия век всяка година се заснимат стотици филмови проекти в Мароко. През 1983 г. страната се превръща в дом на една от най-големите кино студия в света: Atlas Studios. Снимачните площадки са използвани за заснемане на филми като „ Гладиатор“ и култовата телевизионна продукция "Игра на тронове".

Не може да изхвърляте хляб в Мароко

хляб


Мароканци ядат много хляб и този продукт е издигнат в култ от местните. Семействата никога не изхвърлят остатъците от хляб, а хранят с тях добитъка. Ако едно домакинство не поддържа селскостопански животни, старият хляб може да се употреби за различни полезни неща.

Забранено е да изливате гореща вода в мивката

мивка

Тази забрана няма нищо общо с водопроводната инсталация. Мароканците смятат, че всички места, свързани с вода (обществени бани, канализации, мивки и др.) се посещават от Джинове (духове). Изливането на гореща вода в мивката може да разгневи тези същества. Затова винаги топлата вода трябва да се смесва със студена.

Мароко е по-близо до Европа, отколкото си мислите

Мароко

Протокът на Гибралтар, който отделя Мароко от Европа, е само на 10 мили. На брега на Мароко, може да наблюдавате автомобилите, движещи се по испанското крайбрежие. Нещо повече, двата испански анклави (земя, обкръжена от всички страни с територия на чужда държава) – „Сеута и Мелила“ са разположени на територията на кралството. Така че можете да стигнете до Европа, без да напускате Мароко!

Не отказвайте месни ястия в Мароко

храна


В Мароко месото и чаят играят важна роля във взаимоотношенията между госта и домакина. Отказването на месо се счита за акт на грубост. Също така, не трябва да ядете с лявата си ръка, защото тази ръка се смята за "нечиста". Всяко ядене трябва да се прави с дясната ръка, като използвате палец, показалец и средни пръсти.

Символът на любовта е черният дроб

сърце

В Мароко символът на любовта не е сърцето, а черният дроб. Смята се, че здравият черен дроб подпомага храносмилането и насърчава благосъстоянието. Фразата "сте завладели черен дроб" е декларация за любов.

Дърво от планината „Атлас“ се използва за направата на арматурните табла на автомобилите „Rolls-Royce“

дърво


Червеникаво - кафявата мароканска „thuya“ расте само в подножието на планината Атлас. Неговото рядко и красиво дърво се използва за производството на арматурни табла за автомобили, произведени от „Rolls-Royce“, „Mercedes“ и „BMW“.

Когато сте поканени в мароканска къща, не се възхищавайте на предметите, които виждате вътре

мароканска къща

Ако сте поканени в мароканска къща и случайно си харесате някои от предметите, които виждате вътре, не изразявайте възхищението си на глас. В противен случай ще бъдете помолени да вземете предмета с вас. Това се дължи на страх от „зло око“. Мароканците вярват, че къщите им не трябва да съдържат неща, които могат да предизвикат завист.

Липса на находища на газ

Мароко


Поради липсата на находища на газ, Мароко активно работи за разработването на алтернативни източници на енергия. Крал Мохамед VI наскоро стартира последния етап от най-големия слънчев енергиен комплекс в света, разположен в пустинята Сахара. Това високотехнологично съоръжение е най-голямата слънчева електроцентрала в света.

В Мароко има град, боядисан изцяло в синьо

Мароко

В Мароко има град, чиито улици и сгради са боядисани изцяло в синьо. През 30-те години на миналия век „Chefououen“ се превръща в дом за еврейски бежанци, които бягат от нацистите. Тези хора пребоядисват сградите в техния свещен цвят. Съвременните мароканци усърдно продължават тази традиция.

 източник: brightside.me 

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиРецептиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияИстория