Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец 12 важни грешки, които съкращават живота на домашните любимци

12 важни грешки, които съкращават живота на домашните любимци

12 важни грешки, които съкращават живота на домашните любимци - изображение

Много от нас имат домашни любимци, които обичат и се стараят да се грижат добре за тях. Но често правим грешки при тяхното отглеждане. Неправилната грижа може да доведе до сериозни последици като болести и много стрес, както за животните, така и за техните собственици.

Грешка 1. Хранене на котки със суха храна и месо едновременно

котка

Още в началото на отглеждането ще трябва да решите каква е подходящата храна за вашата котка: естествена или суха котешка храна. Сухата храна може да повлияе отрицателно върху храносмилателната система на животното. Ако изберете естествена храна, ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар относно хранителният режим на любимеца ви. Не забравяйте да сменяте водата поне веднъж на ден. Много е важно котките да са хидратирани. Ако предпочитате суха или консервирана котешка храна, прочетете съставките, преди да изберете марка. По-добре е храната да не съдържа никакви ароматни вещества, царевица или ГМО. Също така обръщайте внимание на процента на месото и другите компоненти, които са на опаковката.

Грешка 2. Посещение на домашните любимци при ветеринаря 

котка

Не пренебрегвайте редовните посещения при ветеринаря, защото това е единственият начин да избегнете някои заболявания или да ги откриете и излекувате навреме. Вие трябва редовно да ваксинирате вашата котка. Когато посещавате ветеринаря за първи път, можете да регистрирате своя домашен любимец, за да получите идентификационния му номер - това е най-важният документ от неговия живот. Всяко животно трябва да има самоличност.

Грешка 3. Котка до отворен прозорец

котка до прозорец

Има много котки, които следват инстинктите си и скачат направо от отворен прозорец, опитвайки се да хванат птица. Само някои от тях се приземяват без да се наранят, но повечето имат счупвания или дори умират. За да избегнете трагедия не оставяйте прозорците си отворени.

Грешка 4. Избягване на кастрация

Собствениците често изпитват съжаление за своите домашни любимци и отказват да ги кастрират, защото се тревожат за здравето им. Тази операция обаче е напълно безвредна и се извършва с анестезия. Кастрацията няма никакво отрицателно въздействие върху здравето на животните - те всъщност продължават да живеят дълъг и щастлив живот. Единственото нещо, което трябва да внимавате, е допълнителното тегло, тъй като много котки стават мързеливи и качват килограми след тези операции, така че трябва да сте наистина внимателни за това, което ядат. Когато кастрирате животните, избягвате проблеми като неочаквана бременност и пръскане с урина във вашия апартамент.

Грешка 6. Хранене на животните от масата

домашни любимци

Всички ветеринари са единодушни, че храненето на кучета от масата е ужасна идея. Стомахът и хранопроводът на хората и кучетата са напълно различни и стомашните сокове също са различни.

Храносмилателната система на кучетата просто не може да смели и обработи повечето храни, които ядем. По-добре е да не изразявате любовта си към кучето си с храна. Добрата диета трябва да се състои от храна, която не изисква никаква топлинна обработка - предимно от млечни продукти, сурово месо и храни като сърце и бъбреци. Също така се допускат зеленчуци и някои плодове.

Грешка 7. Къпане на домашните любимци

къпане на куче

Къпането е естествена грижа както по отношение на профилактиката на заболяванията, така и по отношение на хигиената. Не се препоръчва да се къпят кучетата по график, по-добре е да го направите само когато животното е мръсно, като например след разходка в замърсена зона. Винаги трябва да измивате главата на кучето в самия край на банята, защото кучето ви може да изстине с мокра глава и да започне да трепери.

Също така, не забравяйте за здравето на зъбите на вашето куче. Когато водите домашния си любимец на ветеринаря следващия път, помолете го да провери състоянието на зъбите. Можете да си купите специална четка и паста за зъби в магазина за домашни любимци и да започнете редовна стоматологична  грижа.

Грешка 8. Прекалено внимание и любов 

куче

Кучетата, за разлика от "независимите" котки, са социални животни. Те искат комуникация с вас и други от тяхната порода. Също като нас, кучетата се нуждаят от социална адаптация, за да развиват своята личност и характер по правилния начин. В противен случай вашият домашен любимец може да бъде лесно уплашен, агресивен и непокорен. 

Грешка 10. Изолация у дома 

куче в апартамент

Кучетата от всички възрасти и породи трябва да прекарват достатъчно време на чист въздух, да могат да се движат много, да поддържат отношения с други кучета и да са свободни. Ако нямат достатъчно физическа активност, животните ще протестират по свой начин: те ще бъдат отегчени и затрупани с енергия, което може да доведе до унищожаване на вашите лични вещи или мебели. Освен това, физическата активност и дисциплината са необходими за здравето на вашия домашен любимец. Обърнете внимание, че следващия път, след хубава, дълга разходка, вашето куче вероятно ще заспи веднага.

Папагали

папагали

Най-честите грешки, които собствениците на тези птици правят:

  • Папагал в клетка за дълго време. Трябва да осигурите "свободно време" на папагала като му осигурите безопасно място за безпроблемни полети. Вв противен случай птицата може да умре. Те се нуждаят от физическа активност и забавление.  Ако папагалът е агресивен, има причина: може да има заболяване или може би просто не му обръщате достатъчно внимание. Не получаването на достатъчно внимание може действително да обиди птицата.
  • Да консумират само семена. В дивата природа папагалите не се хранят само със семена. Те се нуждаят от пресни зеленчуци, плодове, магданоз и дори клонки. Тази диета ще ги поддържа здрави и ще забележите подобрение в настроението им. Само малцина знаят, че тези птици нямат стомашна киселина, която да смила храната - те се нуждаят от пясък. И за тях кредата е източник на калций.
  • Недостатъчно внимание. Собствениците често играят с тях и им говорят, но само в началото, а след това са забравени. Папагалите са социални същества, които се нуждаят от поне 30 минути на ден за игри и комуникации.
  • Медицински лечение на птицата без ветеринарен лекар. Веднага щом забележите някакви странни симптоми, отидете направо до ветеринаря - лекарят ще може да диагностицира проблема и да предпише лекарство. Ако се опитате да лекувате самата птица, може да не оцелее.

Морски свинчета

морски свинчета

Тъжно е, но морските свинчета често се разболяват и умират, но това е вследствие на неправилно хранене. Около 60% от тяхната храна трябва да бъде сено, 20% семена и 20% прясна трева, зеленчуци и плодове. Ако вашето морско свинче е малко, трябва да го храните два пъти на ден, а ако е голямо - 3 пъти на ден. То трябва да има достъп до питейна вода с витамин С в нея. 

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитно