Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 чудновати факти за какаото и шоколада

10 чудновати факти за какаото и шоколада

10 чудновати факти за какаото и шоколада - изображение

Има много проучвания свързани с какаото и тъмния шоколад и техните ползи за здравето. Какаото и шоколадът съдържат голямо количество антиоксиданти (флавоноиди). Какаото и черният шоколад свалят кръвното налягане и намаляват способността на кръвта да се съсирва, по този начин рискът от инсулт и инфаркт може да се намали. Най-черният шоколад, който съдържа най-голямо количество какао, е всъщност най-полезният. Според италианско изследване едно парче (20 грама) черен шоколад (горчив) всеки ден е най-добрата доза, която ще донесе ползи за сърдечносъдовата система. Изяждането на по-голяма доза не ви носи допълнителни ползи.

Ето някои чудновати, вкусни факти:

1. Технически погледнато шоколадът е веганска храна

Шоколадът е получен от какаови зърна, така той в най-чиста форма може да се счита веганска храна. Въпреки това, шоколадовите лакомства, които хапвате за десерт, определено НЕ са веганска храна (освен ако не е отбелязано друго).

2. Какаовите на зърна са били отглеждани като домашни култури до 1500 г. пр.н.е.

Цивилизация Олмек от настоящото южно — централно Мексико са първите, които отглеждат какао. Те също се кредитират със създаването на модерен метод за извличане на шоколадовият вкус от горчивото зърно.

3. Класическият аромат на шоколад идва от ферментация

Точно както гроздето се превръща във вино, какаовото зърно се превръща в шоколад с магическия процес на ферментацията. Какаовите зърна влизат в контакт с микроби, които разделят естествени захари на какаовото зърно на алкохол, въглероден диоксид и оцетна киселина. Целият процес е много деликатен; той отличава средностатистическия шоколад и занаятчийския шоколад.

4. Испанците правят шоколада сладък

Местните правили тъмно и горчиво питие от какаовите зърна в продължение на векове, която била пренесена в Испания и Португалия чрез търговия през 1544. По това време испанците добавяли захар от захарна тръстика и други аромати за подслаждане на напитката.

5. Шоколадът бил само за елита

Един французин в Лондон отваря първата шоколадена къща, наречена The Coffee Mill and Tobacco Roll. Тъй като продуктът струвал около 15 шилинга за паунд, шоколадовата напитка била само за висшата класа.

6. Немският шоколад не е немски

Този вид шоколад е кръстен на името на сладкар, който работи за Baker’s Chocolate Company, Сам Немски, който е създал шоколадово блокче за печене. Продуктът се нарича Baker's German's Sweet Chocolate. Когато рецептата за тортата е издадена през 1957 г., името е съкратено на германска шоколадова торта и създава погрешно впечатление, което продължава и до днес.

7. Шоколадът съдържа кофеин

Какаото съдържа почти 200 различни химични вещества, включително кофеин, но основният му ободряващ ефект идва от количества теобромин, който е лек стимулант.

8. Шоколадът е отрова за домашни любимци

Теоброминът и кофеинът - съединения, които са еднакво токсични за кучета и други домашни любимци. Консумирайки шоколад в големи количества, вашият домашен любимец може да се преживее повишено кръвно налягане, гадене, свръхстимулирана нервна система и сърдечно-съдовата система.

9. Шоколадът облекчава стреса

Клинично проучване установява, че яденето на около една унция и половина черен шоколад на ден в продължение на две седмици намалява нивата на хормоните на стреса при хора, които са в период на силно притеснение. Проучването открива, че тъмнияТ шоколад частично коригира биохимичния баланс, свързан със стреса!

10. Шоколадът може да имитира нова любов

Този прилив на чувство на любов действително се дължи на фенилетиламина. Това е естествено произвеждан химикал в мозъка, който се среща и в шоколада!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияЛеченияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаСнимкиПсихологияХрани и ястияДиетиСпортВидеоХранене при...Е-тата в хранитеПроизводители