Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя 10 факта за древните египтяни, които трябва да влязат в учебниците по история

10 факта за древните египтяни, които трябва да влязат в учебниците по история

10 факта за древните египтяни, които трябва да влязат в учебниците по история - изображение

Ако си представяте, че древните египтяни са хора, които са напълно различни от нас, тогава вие грешите. Те са модерни ( за времето си), използват парфюми, имат домашни любимци, правят големи партита, пият бира и танцуват почти като нас.

Членовете на семейството закусват отделно

древните египтяни

Не е било обичайно членовете на семейството да се хранят заедно сутрин. Главата на семейството закуска сам - слугите му носят храна, след като приключи сутрешната си вана. Жените, на свой ред, закусват, докато се приготвят сутрин или веднага след това. Членовете на семейството се събират на една маса или следобед, или вечер. Между другото, бирата играе важна роля в храната на древните египтяни. Но за нея след малко.

По време на празниците пред гостите се влачи мумия

древните египтяни

Картината, нарисувана от Едуин Логсдън Лонг, наречена "Египетски празник" изобразява странна сцена, в която слугите влачат мумия пред гостите на голям празник. Според Херодот по този начин се показва на гостите колко преходен е животът. Били са изричани следните думи: "Погледнете го, пийте и се наслаждавайте на живота си, защото след смъртта си ще бъдете същите!"

Специално отношение към обувките

обувки

Египтяните обикновено са ходили боси, дори и фараоните. Те са имали специален служител, чието задължение било да носи сандали за владетеля. Понякога подметките на сандалите на благородниците са украсени с лицата или имената на враговете им, за да могат да ги стъпчат.
Също така, сандалите са считани за обувки, които са необходими на човек в отвъдния живот.

Любов към домашните любимци

любов към домашните любимци

Древните египтяни са едни от първите, които започват да се грижат за животните като за домашни любимци. Всички знаем колко много харесват котките, но кучета, ибиси, соколи и маймуни също са били сред тях.

Домашните любимци бяха толкова важни за древните египтяни, колкото и за нас днес. Собствениците искаха да видят своите домашни любимци и в отвъдното, затова след смъртта им животните са балсамирани и превърнати в мумии, които по-късно да бъдат поставени в гробницата до техния собственик.

Египетските жени не се поколебават да ходят по-разголени

египетските жени

Облеклата, носени от египетските жени, се наричат kalasiris - тясна рокля с една или две презрамки. Роклята започва под гърдите, като по този начин ги оставя изложени на показ. Подобни рокли са били носени от слуги, жени от нисшата класа, жрици (като тези от снимката вдясно), но и от благородни дами.

Танцьорите не покриват телата си с дрехи

танцьори

Жените танцьори в Древен Египет са се появявали пред зрителите в прозрачни дрехи или без; може би са носили само пола или колан. Мъжете танцьори са имали покривало. Изглежда, че хореографията в древните египетски танци е много по-важна от дрехите. Въпреки това, танцьори от двата пола компенсират липсата на костюми с прически, много бижута и миризма на тамян.

 

Специални прически за деца

прически за деца

Древните египтяни, особено благородниците, са били известни с бръсненето на косата си и след това с перуки. Що се отнася до децата, главите на момчетата и момичетата са частично обръснати, оставяйки опашка от едната страна. Тя се бръсне, когато детето достигне до зряла възраст.

Бирата е толкова важна, че е била използвана за да се плащат заплати

древни египтяни

Египтяните вярвали, че Озирис - богът на отвъдния живот, ги учи как да произвеждат бира. Древната бира вероятно щеше да изненада съвременните хора, защото е толкова гъста, колкото мляко, кисело и малко горчиво и напълно задоволявала жаждата им. Както можете да видите на снимката, египтяните трябвало да използват сламка, за да не поглъщат, части от царевица, които са били остатъци от производството на бира.

Бирата се сервира заедно с хляб и се изплащала на войници. Дори фараоните се ангажират писмено, когато се оженят, че всеки ден ще доставят на своите съпрузи 10 парчета хляб и 2 буркана бира.

Погребални портрети

погребални портрети

След като Египет се превърна в една от провинциите на Римската империя, много древни традиции са променени. Например, погребални маски са заменени с портрети на Fayum mummy - тези, които можете да видите на снимките по-горе. Благодарение на сухия климат, погребалните портрети са добре запазени. 

По принцип портретите показват млади хора, тъй като са били боядисани много преди смъртта им. Декорациите са боядисани с изключителна точност, защото се смята, че покойният човек ще се нуждае от тях в отвъдния живот. Има около 900 портрета, които са оцелели и дори днес те ни учудват с яркостта на своите цветове.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиГеография