Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз 10 странни факта за новородените, които лекарите няма да ви разкрият

10 странни факта за новородените, които лекарите няма да ви разкрият

10  странни факта за новородените, които лекарите няма да ви разкрият - изображение

За да разберете колко невероятни са бебетата, трябва да си имате поне едно. Тези малки същества са фантастични. Представяме ви 10 “ суперсили“, които притежават новородените. Лекарите не ви ги казват, но ние ги разкриваме специално за вас.

Те не плачат

не плачат

Сигурно веднага ще възкликнете: „Да бе да.Това е единственото нещо, което правят." Но това не е точно така. Всъщност бебетата викат и стенат, но просто не могат да отделят сълзи. Те нямат функциониращи сълзотворни канали, докато не са на възраст между 3 и 12 седмици. Те могат да произвеждат т.нар. „базални сълзи“- неемоционални сълзи, които произвеждаме, за да овлажняваме очите си.

Те се чувстват комфортно под вода

комфортно под вода

Всички знаем, че бебетата могат да плуват.Това се нарича гмуркателен рефлекс. Той Изчезва, когато бебетата са навършат около шест месеца.
Когато едно бебе е потопено във вода, то инстинктивно задържа дъха си, а крайниците му започват да правят плувни движения.

Те поглъщат и дишат едновременно

поглъщат и дишат едновременно

При кърмачетата фаринкса се намира по-високо, отколкото при възрастните. Когато преглъщат, входът на дихателните им пътища не е блокиран от епиглотиса (надгръкля?нника). Поради тази причина новородените могат да дишат и преглъщат едновременно без затруднения. Тази способност изчезва след известно време.

При необходимост, бебетата могат да кихат непрекъснато

кихат непрекъснато

Носните проходи при новородените са много по-тесни, отколкото при възрастните. Следователно те трябва да се почистват по-често.
Тъй като няма възможност бебето да издуха носа си, то трябва да използва т.нар. си безусловни рефлекси – то може да киха, без да спира, докато носът му се освободи от дразнителите.

Не се събуждат от силни звуци

силни звуци

Много хора са на мнение, че когато приспят новороденото, трябва да стъпват много бавно, да пазят тишина и да шепнат, за да не го събудят. Младите родители обикновено са объркани, когато видят как детето им е заспало, игнорирайки звуците на ремонт или силна музика.

Те имат вроден акцент

вроден акцент

Учените установяват, че още с раждането си бебета придобиват акцент в зависимост от националността на майката. Това се случва, защото още докато са в утробата те чуват гласа на майка си.

Те знаят как да пълзят

пълзят

Изненадващо бебета са напълно способни да препълзят до гърдите на майката. Ако малкото е поставено на корема на майката то може пълзейки да стигне до гърдите й. Според учени, бебетата са привлечени от миризмата на мляко, която ги примамва.

Те са много гъвкави

гъвкави

Скелетът на бебето има около 300 кости. С възрастта много от тях растат и се сливат в едно цяло. Но преди да се свържат с костите, тялото на новороденото е изключително гъвкаво. Тази естествена характеристика е необходима, за да може бебето да премине през родовия канал.

Косата и цветът на очите им може да се промени драстично

косата

С течение на времето косата на бебетата може напълно да се промени. Поради това, блондинките могат да се превърнат в брюнетки, а къдриците могат да бъдат заменени от прави линии. Същото може да се случи и с цвета на очите им.

Те могат да утроят теглото си, но не са дебели

бебета

През първата година от живота им, бебетата се развиват много бързо. През този период теглото на бебето може да се утрои. Конструкцията на детето обаче не е засегната по никакъв начин, защото то расте много бързо.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноПсихологияИсторияАлт. медицинаИзследванияСнимкиСоциални грижиЛеченияСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съвети