Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс 10 причини, поради които не правим секс

10 причини, поради които не правим секс

10 причини, поради които не правим секс - изображение

Не го правите достатъчно?

Ами не сте сами. В наши дни жените имат по-малко време за секс от тези през 50-те години на миналия век. Изчислено е, че 40 милиона американци страдат от това, което експертите наричат "неконсумиран брак" (правят секс по-малко от 10 пъти в годината).

"Редовният сексуален живот е полезен за здравето на човек. Може да задоволи всички видове емоционални и физически нужди и помага на партньорите да останат близки", казва д-р Анита Клейтън, професор по психоанализа от университета във Вирджиния и автор на книгата "Задоволяване: жени, секс и търсенето на интимността".

Защо тогава сушата продължава? Може да го оправдаем с липсата на време, но всъщност има и други най-разнообразни причини - от наднорменото тегло, водещо до по-ранна менопауза, до прекомерната употреба на технологиите. Ето как най-добре ще се справите с 10-те основни фактора за липсата на секс.

Вашето легло не предразполага към секс

Чуваме постоянно, че леглото трябва да се използва единствено за секс и спане. Защо тогава толкова много от нас предпочитат да вкарват и трета страна – лаптопи, смартфони, таблети или пък женски аксесоари? Цялата тази технология и всичките разсейващи предмети водят до безсъние и могат да сложат край на вашия сексуален живот. Все пак е по-трудно да достигнеш до секс, ако твоят съпруг се крие зад вестника, залепен е за телевизора или ръцете ти са заети с изучаване на интернет пространството, а не на неговото тяло. Специалистите препоръчват като за начало да изолирате технологиите от спалнята. После внимателно прегледайте вашия живот (от романтика и работа до забавление и семейство) и отделете на секса вниманието, което му се полага. Дори и да се налага да правите секса по график, така да бъде!

Вашите лекарства потискат желанието

Започваш да взимаш секс стимуланти, за да имаш безпроблемен интимен живот. После малките магически хапченца започват да имат обратен ефект. Защо? Секс стимулантите сдържат естроген, който увеличава отделянето на протеин наречен секс-хормонално обвързващ глуболин (СХОГ), казва д-р Майкъл Крюшман, директор по сексуална медицина в болница Хоаг в Нюпорт, Калифорния. СХОГ може да постави в капан тестостерона, което засяга сексуалните възприятия. Други лекарства с подобен ефект са тези, които понижават кръвното налягане, стреса или са на киселинна основа, също така и антидепресантите. Специалистът препоръчва да говорите с вашия лекар за страничните ефекти, влияещи на сексуалните възприятия, от всички лекарства, които употребявате. Също така, може би ще е добре да използвате и контрацептиви, които не съдържат хормони, като например презервативи, мембрани или интраутеринни устройства.

Вашето натоварено и лудо всекидневие

Прекарваш дните си работейки, готвейки, тренирайки, грижейки се за своето семейство. И въпреки всичко, вечерта, когато всичко това те е изтощило напълно, хроничният стрес от съвременния живот може да доведе до хормонални промени, които да объркат нормалния сексуален нагон. И ето го поредният модерен "секс разрушител", който добавяме към тази група. В днешни дни всичко е свързано с технологиите. Секс терапевтът Линда де Вилърс от Лос Анджелис препоръчва да се практикува непредвиден секс. "Дръж на страна новите технологии от спалнята. Замени "сърфирането" с горещата вана. Потапянето в топла вода, отклонява вниманието ти от лаптопа и мобилния телефон, които те преследват през целия ден. Добави и няколко капки масло от иланг-иланг, чийто аромат повишава сексуалния нагон", съветва специалистът.

Не харесвате своето тяло

Много жени не са склонни да експериментират в сексуално отношение, ако са с наднормено тегло или са претърпели физически промени след бременност. Жените имат навика да не харесват у себе си точно това, което другите намират за привлекателно. Чувствайте се свободно да попитате мъжа си какво харесва във вашето тяло. Неговите комплименти ще ви накарат да се почувствате по-добре. Но не подценявайте повишеното самочувствие от свалянето на някое кило. Едно от скорошните проучвания показва, че 37% от хората приемат, че свалянето на килограми ги кара да се чувстват секси. Дори и 2,3 килограма загубено тегло води до скок в сексуално отношение.

Навлезли сте в перименопаузата

Подобно на менопаузата, перименопаузата води до хормонални промени – най-вече намаляване нивото на естроген. Това води до психологически промени, след които секса може да бъде също толкова желан, колкото е това да бягаш на маратон с камъче в обувката. Чувствителните вагинални области остават с намалена влажност, което води дори и до болка, а болезненият секс много бързо се превръща в липса на секс. Горещите проблясъци също не помагат. Специалистите препоръчват да говорите с вашия лекар за предимствата и недостатъците на хормонално-заменната терапия (ХЗТ), която може да облекчи симптомите на менопауза. Ново изследване показа, че допълнителното приемане на естрогени може да облекчи сухотата, без да се рискува с ХЗТ. Лубрикантите също може да помогнат, особено когато болката по време на секса е проблем.

На мъжът ви просто не му се прави

"Ти може и да гориш от желание, но батериите на твоя партньор да са изхабени. Това може да е на емоционална основа", казва д-р Боб Берковиц, съавтор на „Просто не му се прави вече”. „Обичайните проблеми между съпруг и съпруга може да се отразят и в спалнята“, казва той, „особено ако партньора ви не може да изразява своите чувства правилно или просто желае от вас да бъдете по-предизвикателна в сексуално отношение”. Специалистът препоръчва: Обсъдете го напълно свободно, без чувство за вина. "Разбираемо е жената да се чувства отхвърлена", казва Берковиц. "Ако сексуалният живот на мъжа не се получава, той може да помисли, че се е провалил като мъж, защото мъжете инвестират твърде много в своята сексуалност", добавя Берковиц.

Не сте в настроение

Ако не се чувстваш добре, желанието може да изчезне. Това важи особено за представителките на нежния пол. „Жените са склонни към самоизолация и това може да внесе напрежение дори и в най-романтичната връзка", казва д-р Клейтън. Антидепресантите може и да дават светлина в тунела, но техните странични ефекти може да възпрепятстват достигането на оргазъм. Специалистът препоръчва: Ако забележите, че сексуалното влечение е отслабнало след употребата на дадено лекарство, говорете с вашият лекар. Той може да ви предложи друга алтернатива. Обмислете различни видове лечение. „Психотерапията не причинява сексуални проблеми и е много ефективна особено когато става на въпрос за състояние на потиснатост”, казва Клейтън. Упражненията също помагат, те увеличават енергията и доброто настроение, също така увеличават и притока на кръв към областта на гениталиите.

Мъжът ви е "виагро-зависим"

Виагрозависимостта на мъжете не се изгражда само при възрастните. По-младите използват въпросните лекарства само за да увеличат продължителността на секса. Резултатът от това може да са физически и емоционални проблеми. Мъжът взима лекарството и е готов, но жената се нуждае от повече време да бъде възбудена, да бъде предразположена. Тук д-р Клейтън препоръчва да се отдели време за незаплашителен и некритичен секс разговор (не в леглото), по време на който жената може да сподели от какво се нуждае в спалнята, за да изравни играта.

Обичате вашия вибратор повече

Посягате към вашия вибратор по-често отколкото към любимия ви? „Това е по-разпространено явление, отколкото си мислят повечето хора”, казва д-р де Вилерс. „Вибраторът е по-прост и по-лесен за използване от пениса. Въпреки че няма нищо лошо в това да се използват секс играчки, предпочитането на вибратора спрямо вашия партньор може да се превърне в сериозен проблем”. Специалистът препоръчва: „Ако наистина сте зависими от вашия вибратор за сметка на връзката с партньора си, говорете с психотерапевт, за да научите повече за вашия проблем”, препоръчва де Вилерс. „Ако вибраторът ви доставя повече удоволствие от секса с вашия партньор, опитайте някои нови техники, а защо не и да използвате вибратора заедно”.

Дошло ви е до гуша

Някои жени, лекувани от понижено либидо, страдат от ендокринни проблеми свързани с щитовидната жлеза, които могат да доведат до умора, депресия, понижено желание за секс и липса на плодовитост. Жените с хронични заболявания, като фибромилагия, анемия, диабет или ревматоиден артрит, може да страдат от същия проблем, благодарение на умора или болка в тялото. Веднъж щом проблемите с щитовидната жлеза или анемията са открити и излекувани, всички странични симптоми трябва да изчезнат. Ако се борите с хронично заболяване, трябва да отклоните вашето внимание от сношението и да го насочите към откриването на други начини, чрез които да получавате сексуални и душевни удоволствия.

Лесли Голдман

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛеченияСнимкиПсихологияРецептиАлт. медицинаХранене при...СпортБотаникаНовиниФизиологияСоциални грижиТестовеАнкетиНаправления в медицинатаЗдравни проблемиОрганизацииСпециалисти