Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 10 неща, които не знаете за Хан Соло – 1 част

10 неща, които не знаете за Хан Соло – 1 част

10 неща, които не знаете за Хан Соло – 1 част - изображение

Откакто се появи за първи път на екрана в пивницата на "космодрума" Мос Айсли през 1977 г. в "Междузвездни войни: Епизод IV – Нова Надежда", Хан Соло е любимец на феновете и служи за катапулт в кариерата на актьора Харисън Форд. След оригиналната трилогия на филмите Соло се завръща във вселената на Междузвездни войни през 2015 г. в "Силата се пробужда", само за да срещне преждевременния край от ръцете на собствения си син Кайло Рен/Бен Соло. Но в новия филм "Соло: История от Междузвездни войни" (2018) в неговия персонаж влиза актьорът Алдън Ерънрайк, който възражда годините преди Соло да притежава и пилотира Хилядолетния сокол и с Чуи (Чубака-легандарното ууки) да се превърнат в отбор.

Алдън Ерънрайк

Представяме ви някои интересни факти за този всепризнат герой, които вероятно не знаете:

1. Първоначално Хан Соло е трябвало да бъде зелен. Извънземно зелен. В предварителния сценарий на "Нова Надежда" Джордж Лукас обрисува персонажа като създание със зелена кожа и хриле вместо нос – от извънземната раса на юрелианите. Съгласно оригиналния сценарий Соло е следвало да бъде и джедай. В крайна сметка намесата на "Dark Horse Comics" "унищожава" зеления Хан Соло за радост на феновете и на Харисън Форд и на екрана виждаме един истински привлекателен разбойник. 

2. Планетата Корелия е родният дом на Хан Соло както и на неговия кораб – Хилядолетния сокол (а и на лидера Уедж Антилис).

3. Харисън Форд не е първият избор на Лукас за ролята на Соло. Други известни за епохата актьори, от които Кристофър Уокън, Кърт Ръсел, Ник Нолти и дори Силвестър Сталоун са присъствали на прослушването. Като трениран дърводелец Форд е бил в точното време на правилното място – той монтира врата в услуга на режисьора Франсис Форд Копола, но през нея минава именно Лукас. Тъй като с Форд се познават от съвместната си работа в Американски графити (1973) те започват да разговарят, Харисън се явява на прослушването и останалото е Междузвездна история.

4. Това е съвсем подходяща история, като се има предвид, че персонажът на Соло е отчасти базиран на Копола. Режисьорът на "Кръстникът" и създателят на "Междузвездни войни" са били вече приятели, когато Лукас черпи вдъхновение за харизмата, сарказма и спокойното остроумие на Соло от самия Франсис Форд Копола.

5. Que la force soit avec toi! При стартирането на оригиналния филм във Франция персонажите и корабите са получили френско звучащи имена с цел да бъдат по-разбираеми и лесни за произношение за аудиторията.

Вижте втората част на статията тук.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: biography.com, imdb.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайл