Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи: Доволни критици и недоволни фенове

Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи: Доволни критици и недоволни фенове

Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи: Доволни критици и недоволни фенове - изображение

Мистерията около последния филм от поредицата Междузвездни войни продължава месеци след кинопремиерата през декември миналата година – дали зрителите наистина са останали далеч незадоволени или има друго обяснение за ниските онлайн оценки?

Първо трябва да се отбележи, че филмът привлече много зрители в кинотеатрите, нареждайки се на 9-то място в класацията за най-печеливши филми на всички времена. А и критиците изглежда останаха доволни, като почти едногласно изразиха позитивните си мнения за Епизод VIII.

Това включва популярни сайтове като Rotten Tomatoes, където общият сбор на рецензиите на над 350 професионални филмови анализатори е 91%, а консенсусът е, че последният филм от сагата е достойно попълнение към междузвездния канон. Други известни и уважавани сайтове също поддържат твърдението, че "Последните джедаи" заслужава висока оценка. Критиците от RogertEbert отсъждат 4 звезди (максималния брой), а американската анкетна система CinemaScore, отчитаща мненията на зрителите веднага, след като са гледали дадения филм, показва 89% одобрение (почти същите са процентите за "Епизод VII – Силата се пробужда" и "Роуг 1: История от Междузвездни войни").

Въпреки че блокбъстърът на Раян Джонсън е приет добре от критиците, в онлайн средите голям брой фенове изразяват своето недоволство. Това най-ясно си проличава в сайта Rotten Tomatoes, където само 43% от гласувалите са харесали филма.

Това е доста необичайно както за сагата Междузвездни войни, така и за сайта като цяло. Резултат от 43% (и е вероятно да падне още) е наистина много слаб резултат. Сравнено със следващия най-зле приет от зрителите филм от франчайза – "Междузвездни войни: Епизод II – Клонираните атакуват", разликата е значителна: с 14% по-малко за "Последните джедаи". За голяма част хора – заклети фенове, непридирчиви фенове или обикновени посетители на кината, филмът на Раян Джонсън изглежда е ужасно разочароващ. За доказателство се представя ниският зрителски резултат 4.5/10 на сайта Metacritic и оценката от 7.5/10 на потребителите на IMDB.

С оглед на ниските оценки на зрители, са се заформили поредица конспиративни теории, които твърдят, че има организирани кампании за негативно гласуване за филма, въпреки че няма никакви доказателства в защита на подобни твърдения. Това, което тези теории не взимат предвид, са доказателствата, че много зрители са останали разочаровани от "Последните джедаи".

Все пак по-старателното прочитане на рецензиите дори и на критици, които са останали впечатлени от Епизод VIII на сагата, показва, че слаби места в сюжета, действията и репликите на героите има. Летящата в космоса принцеса Лея, второстепенната история на Фин и Роуз, както и липсата на допълнителна информация за герои, като Сноук и Люк Скайуокър, са едни от най-често посочваните пропуски в режисурата и сценария.

Тогава какво бъдеще може да очаква Епизод VIII на сагата Междузвездни войни? Има голяма вероятност онлайн оценките на зрителите да продължават да падат, както изглежда е тенденцията през последните два месеца. Само времето ще покаже дали ще има баланс между критиците и феновете на блокбъстъра с по-реалистична преценка от страна на кино професионалистите и по-малко афектирана реакция от страна на почитателите на поредицата, която заема скъпо и мило място в техните сърца.

 

По статията работи: Нора Маркова
Източник: forbes.com; independent.co.uk
Снимки: metro.co.uk

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлРецептиЛюбопитноСоциални грижиНовиниСпортБотаника