Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 10 исторически събития, които са се случили през една и съща година – част 2

10 исторически събития, които са се случили през една и съща година – част 2

10 исторически събития, които са се случили през една и съща година – част 2 - изображение

Премахване на крепостничеството в Руската империя / Първата цветна снимка е създадена във Великобритания – 1861 г.

1861 година


През 1861 г. в Руската империя се случва паметно събитие - премахнато е крепостничеството. През същата година британският физик Джеймс Клерк Максуел създава първата цветна фотография в света, която става известна като „Тартанова панделка“.

Първият "iPhone" / Книга 7: „Хари Потър и даровете на смъртта“ – 2007 г.

2007 година

„Хари Потър и даровете на смъртта“ излиза през лятото на 2007г. Заради пробив в сигурността на онлайн магазин пиратската версия на книгата се появява в интернет и светкавично е преведена на няколко езика, само 5 дни преди официалните продажби да стартират. Това не намалява продажбите, а напротив. Продадени са 8,3 милиона копия на първия ден от удара в магазините.

Пускането на книгата за приключенията на малкия магьосник съвпадна със създаването на първия iPhone. Неговото начало е белязано от множество скандали. Скоро става очевидно, че устройството не поддържа 3G и MMS, което предизвика гнева на милиони потребители от цял свят.

Мерилин Монро / кралица Елизабет Втора – 1926 г.

1926 година

През същата година се раждат сексимволът от 50-те години на миналия век и кралицата на Великобритания. Но те не са единствените известни личности, които се появяват на бял свят през 1926 г. Хю Хефнър, основателят на списание „Playboy“, и Фидел Кастро, лидерът на кубинската революция също са родени през тази година. Определено можем да заключим, че 1926 г. е годината на личностите. И то какви!

Костенурката Хариет (1830-2006) / Чарлз Дарвин (1809-1882)

Дарвин

Известната галапаговска костенурка е родена около 1830 г. Когато един учен я пренася в Англия, тя е с размерите на чиния. През годините костенурката обитава различни места. През 1987 г. Хариет става собственост на Стив Ъруин, който се грижи за нея до смъртта й. Тя умира през 2006г. от сърдечна недостатъчност.
Това невероятно същество ни даде възможност да погледнем в очите някой, който е виждал Чарлс Дарвин на живо! Еха!

Гилотината е забранена във Франция / Премиерата на „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“ в САЩ – 1981 г.

1981 година

Най-съвършената технология на обезглавяването е гилотината, която е завършена през 1792 г. от френския доктор Жозеф Гилотен. „По-хуманното“ средство за отнемане на човешкия живот е инсталирано на Гревския площад в Париж . Гилотината се налага като основен метод за прилагане на смъртната присъда по времето на Френската революция, а в продължение на десетилетия тя се превръща в единственото легално средство за провеждане на екзекуции във Франция. До 9 октомври 1981г. , когато гилотината е официално забранена на територията на Франция.

През същата година Стивън Спилбърг режисира „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот“, първият филм от епичната поредица за Индиана Джоунс. В него героят на Харисън Форд се изправя срещу нацистите, които търсят ковчега на завета, защото Хитлер смята, че това ще направи армията им непобедима.

 Вижте първата част на статията ТУК

източник: brightside.me 

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСпорт