Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 10 исторически събития, които са се случили през една и съща година – част 1

10 исторически събития, които са се случили през една и съща година – част 1

10 исторически събития, които са се случили през една и съща година – част 1 - изображение

„Звездна нощ“ на Винсент Ван Гог /Айфеловата кула – 1889 г.

1889 година

В сравнение с други туристически атракции Айфеловата кула е доста "млада". Тя обаче не отстъпва титлата на“ най-посещаваната сграда в света“. Първоначално кулата не е построена да краси дълго небето над Париж. Тя е изградена, за да може приземната й част да служи като вход за Световното изложение в Париж през 1889 г.

Винсент ван Гог е имал заболяване, което води до халюцинации, както и до маниакални чувства на вдъхновение и прозрение. „Благодарение“ на това състояние( според историци) той създава шедьовъра „Звездна нощ“. Това се случва, по времето, когато Густав Айфел завършва великото си изобретение.

Изобретяването на тачпад/ Планетата Земя става „Човек на годината“ на списание „Time“ – 1988 г.

1988 година

През 1988 г. на света бе представена първата версия на тъчпада( заместител на компютърната мишка). Изобретението от Джордж Герфайде, бързо и решително се превръща в една от най-популярните системи за контролиране на курсора за лаптопи. 

Същата година Земята става Човек на годината на списание „Time“ , поради опасността планетата ни да бъде разрушена от ядрена война.

Потъването на „Титаник“ / Откриването на витамините – 1912 г.

1912 година

Преди 1912 г. концепцията за "витамини" не съществува. За първи път е предложена от полския биохимик Кажимеж Функ. Разбира се, хората по онова време са знаели значението от консумацията на определени храни, които ще ги предпазят от болестите, още от Древен Египет.
Но науката признава този факт едва в началото на XX век.

През същата година корабът“ Титаник“ се отправя от Саутхемптън (Англия) към своето първо и последно пътуване. Агонията на най-луксозния за своето време пътнически кораб, обявен предварително за „непотопяем“, продължава два часа и четиридесет минути.

Откриването на Лондонското метро / Премахването на робството в САЩ – 1863-1865 г.

робство

 Първите предложения за изграждането на Лондонското метро се появяват през 30-те години на XIX век. През 1855 г. започва работата по изграждането на тогавашната "Metropolitan Railway". Първата линия на метрото е открита на 10 януари 1863 г.


По онова време гражданската война все още бушува в Съединените щати. През декември 1865 г. е приета известната Тринадесета поправка на американската конституция. С нея се премахва завинаги робството. Въпреки това, гражданската война остава най-кръвопролитната в историята на САЩ.

Създадена е Периодичната таблица / Създадена е марката „Heinz "– 1869 г.

1869 година

Историята на създаването на Периодичната таблица на химическите елементи е дълга и сложна, но решаващото развитие настъпва през 1869 г., когато Дмитрий Менделеев установява, че свойствата на елементите зависят от теглото на атомите им.

По същото време , 25 - годишният Хенри основава компания и първият продукт, който се появява на пазара е  сос от хрян( по рецепта на неговата майка). Първият кетчуп се появява в магазините едва 7 години по-късно.

Вижте втората част на статията ТУК

източник: brightside.me 

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпорт