Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 екзотични деликатеса, които са опасни за живота ви – II част

10 екзотични деликатеса, които са опасни за живота ви – II част

10 екзотични деликатеса, които са опасни за живота ви – II част - изображение

Кой не обича да пътува? Дори ако е само за уикенда, винаги е хубаво да видиш някой нов град, невероятен пейзаж, да опиташ някакъв необичаен деликатес. Въпреки че последното не винаги се свързва с приятни спомени. Все пак някои екзотични храни могат да бъдат и много опасни. Вижте някои от тях:

"Гнило сирене" Касу Марзу /Италия/

Сардинският "шедьовър" традиционно се приготвя от козе мляко. Няколко години производството и разпространяването на това сирене било незаконно. Но през 2010 г. този деликатес бил признат за част от културното наследство на Сардиния. За да се ускори процеса на ферментация се използват специални мушишчки, които разграждат мазнините в сиренето, придавайки му специфичния вкус и мекота. Хората определят това сирене като опасно поради две причини. Първо, ларвите могат да изскочат и да ви влязат в окото. Второ, ако по случайност изядете някоя муха, можете да получите стомашни проблеми.

Аки /Ямайка/

Аки е тропически плод, подобен на круша, и произхожда от Африка. В Ямайка тези плодове са особено популярни. Месото е ядливо и неотровно, когато аки се бере в точно определен период. Незрелите или презрели плодове съдържат отрова. Ако се консумира неправилно, аки предизвиква ямайската болест с повръщане. Но дори, когато са напълно зрели, само жълтата част на плода е ядлива.

"Стогодишни яйца" /Китай/

Китайските готвачи не се страхуват да експериментират с вкусовете и ароматите и са измислили крайно необичайно и опасно ястие, наречено "стогодишни яйца". Традиционно този деликатес се приготвя от кокоши или патешки яйца, които се мариноват в смес от сол, лимон и пепел в продължение на 100 дни. След приключване на процеса по ферментацията, ястието е готово за сервиране. Яйцата имат прозрачна желеподобна структура със силен мирис на амоняк. Стомахът ви определено трябва да е силен, за да опитате този китайски деликатес.

Каменна риба /Тихи и Индийски океан/

Каменната риба е най-отровната риба в света. Само докосването до това "чудовище" може да причини смъртта на човек. Каменната риба има изключително отровни шипове в перките. Тяхната отрова причинява изключително силна болка, шок, парализа и смърт на тъканите. Хората, които оцелеят след атаката на тази риба, се възстановяват месеци наред. Въпреки това много туристи мечтаят да опитат този деликатес.

Рамбутан /Югоизточна Азия/

Със сигурност искате да опитате този цветен плод. Въпреки това трябва да запомните, че тропическите плодове понякога могат да са опасни за здравето ви. Всъщност рамбутанът може да причини алергии и дори диария при хора, които не са го яли никога преди. Ето защо местните жители препоръчват консумацията на само 4-5 плодчета наведнъж. Нещо повече, рамбутанът не е подходящ за хора, които страдат от язва на стомаха, а семената му са ядливи само след внимателно приготвяне.

Към първа част > > >

източник: brightside.me

Още по темата:

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецепти