Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 екзотични деликатеса, които са опасни за живота ви – I част

10 екзотични деликатеса, които са опасни за живота ви – I част

10 екзотични деликатеса, които са опасни за живота ви – I част - изображение

Кой не обича да пътува? Дори ако е само за уикенда, винаги е хубаво да видиш някой нов град, невероятен пейзаж, да опиташ някакъв необичаен деликатес. Въпреки че последното невинаги се свързва с приятни спомени. Все пак някои екзотични храни могат да бъдат и много опасни. Вижте някои от тях:

Фугу /Япония/

Хората наричат този деликатес, направен от риба балон, "Японска рулетка" и определено причините са основателни. Тази риба съдържа смъртоносни количества тетродотоксин, който може да доведе до летален край в много от случаите. Въпреки че процесът на готвене намалява количеството на отровното вещество до приемливи граници, езикът ви все пак леко ще се вцепени, когато опитате рибата балон. Само лицензирани готвачи, които са преминали през строго обучение могат да приготвят фугу. Те носят отговорност за живота на клиентите. Въпреки това туристите продължават да си купуват от известния деликатес.

Морски скорпион /Тихия и Атлантическия океан/

Феновете на екзотичната кухня мечтаят да опитат ястията, направени от морски скорпион. Месото на тази риба е известно с мекия си и уникален вкус, който някой хора сравняват с вкуса на омара. Но перките на тази странна риба са снабдени с отрова. Само готвачи с опит могат да я приготвят както трябва. За щастие учените вече са открили противоотрова. Червените морски скорпиони живеят в топлите води на Австралия и Нова Зеландия, а някои видове се срещат в Средиземно и Черно море.

Карамбола /Азия, Северна и Южна Америка/

Този красив плод изглежда много апетитно. Нещо повече, листата и цветовете на плода имат лечебни свойства. Сочен и хрупкав, карамболата се услажда на всички "плодови червеи". Но хората не трябва да прекаляват с количеството – не трябва да се хапват повече от няколко парченца наведнъж. Този плод съдържа високи количества оксалова киселина, която е вредна за хората, чиито бъбреци са с нарушена функция. В карамболата също така има невротоксин, който може да причини неврологично разстройство и халюцинации.

Ескамолес /Мексико/

Това ястие се приготвя от яйцата на гигантската мравка Liometopum, която живее в корените на агавето в Мексико. Това необикновено ястие има маслено-ядков вкус, а текстурата е като извара. Самите яйца са безопасни. Но ако са приготвени неправилно, в ястието могат да попаднат отровни черни мравки, които са опасни за човешкото здраве.

Маниока /Африка, Карибския басейн, Азия и Южна Америка/

Когато са приготвени правилно, корените на маниокатаа имат лек аромат и могат да заменят варените картофи. Използват се в сосове и десерти или се сервират като гарнитура към различни ястия. Маниоката съдържа високи количества важни хранителни вещества. Но ако корените са приготвени неправилно, отровни вещества като линамарина остават в тях. Маниоката е много разпространена храна в Африка. Но тъй като тези корени съдържат много малко аминокиселини, местните, които ги консумират ежедневно, често страдат от гуша и пелагра.

Към втора част > > >

източник: brightside.me

снимки: instagram.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиРецепти