Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 детски изобретения, които промениха света - част 2

10 детски изобретения, които промениха света - част 2

10 детски изобретения, които промениха света - част 2 - изображение

Креативността на децата достига до неочаквани висоти. Те винаги са любопитни какво се случва около тях. Като възрастни смятаме, че сме придобили силата и способността да направим света наоколо едно по-добро място. Но често подрастващите – малки на възраст, но с големи мечти, се справят в пъти по-добре от нас. Те могат всичко. Дори да променят света. Буквално.

Елиф Билгин - превръща банановата кора в пластмаса

Елиф Билгин

В продължение на 2 години изследвания и неуспешни опити Елиф успява да превърне банановите кори в пластмаса, която е приложима и за изолация на кабели.
Билгин е само на 16 години, но е убедена, че този процес е "потенциално решение на все по-нарастващия проблем със замърсяването, който е свързан с пластмасата от нефтопродукти". Елиф е носител на наградата "Наука в действие" и признава, че неин вдъхновител е нобеловата лауреатка Мария Кюри.

Боян Слат - система за почистване на океаните

 Боян Слат

Боян е тийнейджър от Холандия, шокиран от огромното количество пластмаса, което наблюдава на дъното на океана. "Имаше огромно количество найлонови торбички. Бяха повече, отколкото рибите. Найлонът не се разгражда сам. Тогава се запитах: не може ли са се почисти по някакъв начин?", спомня си Боян. Заедно със свой съученик започва училищен проект. След 500 часа работа приятелите създават система, която да събира пластмасата от океаните. За откритието си момчето получава най-голямото отличие на ООН за опазване на околната среда.

Луи Брайл - Брайлова азбука

Луи Брайл

Всички знаем за т.нар. брайлова система за четене и писане за незрящи. Тя е създадена от 15-годишния Луи, който на 3 години, губи зрението си след травма на окото. Още като ученик той създава система за изписване на текст и музика за слепите хора. Момчето продължава образованието си и получава стипендия за обучение към Кралския институт за слепи младежи. Именно там Луи финализира системата, която помага на слепите хора да четат и пишат бързо. 

Ийстън Лашапел

Ийстън Лашапел

Ийстън е на 14 години, когато създава първата роботизирана ръка, след като се запознава с момиче, което носи протеза за хиляди долари. За своето изобретение той използва блокчета лего, мотори от самолети, електрически кабели и рибарска корда. С помощта на 3D принтер и базисни знания по роботика той превръща своя прототип в приложимо устройство. Днес Ийстън е на 17 и специализира към института на НАСА.

Вижте първата част ТУК

източник: brightside.me

снимки: flickr.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияТестовеНовиниЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиРецептиХранене при...СпортИнтервютаАлт. медицинаАнкетиОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника