Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство "Отвъд белезите" – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си

"Отвъд белезите" – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си

"Отвъд белезите" – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си - изображение

Лондонската фотографка Софи създава проекта "Отвъд белезите" за престижно модно списание. Но тя не предполага как този проект ще помогне на участниците в него да променят живота си. Софи заснема повече от 60 души с неизличими белези (някои от тях се разсъбличат пред обектива за първи път), успявайки да улови необикновената красота на човешката кожа. Освен телата и белезите, които са видими, тя разказва и историята, скрита зад тези несъвършенства. 

"В моята професия винаги съм се интересувала от темата за суровата действителност, за болката, за странностите, за онова, което излиза извън границите на общоприетото, за всичко това, което прави някого аутсайдер, за хората без място в обществото. Докато разсъждавах над тези неща, се появи идеята за новия ми проект", споделя Софи.

 „Отвъд белезите“ – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си

"Преминах през 15 интервенции - мозъчен тумор, перфорирано черво, запушено дебело черво, киста в мозъка и състояние, наречено хидроцефалия. Растях и никога не осъзнах, че тялото ми е различно, докато един ден не сложих бански и не се загледах по-обстойно. Шокирах се. В този момент мислех, че единственото решение бе да скрия тези ужасни рани и никога да не говоря за тях. Но грешах -  това, което ми помогна, беше точно обратното."

"Когато бях на 21 години, най-накрая започнах да приемам белезите си и да приемам тялото, такова, каквото е.  За да отпразнувам това, за първи път облякох бански."


                                            Мишел


Темата със сигурност е чувствителна, но фотографката намира редица съмишленици в социалните мрежи. Тя прекарва много време в разговори с бъдещите модели, за да разбере техните индивидуални истории, както и да им помогне да се отърсят от всякакви страхове, преди да изложат телата си на показ.

"Успях да провокирам хората с тези проблеми да дойдат при мен, да ми се доверят, да ми покажат своите белези и да ми разкажат как са ги получили. Те искаха да споделят с другите своите страхове, за да им дадат същата увереност, която те самите придобиха след края на проекта. Щастлива съм", споделя фотографката.

 „Отвъд белезите“ – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си  

"Аз съм трансджендър и се гордея с това. Преди година и половина се подложих на операция за смяна на пола. През май 2016 г. претърпях друга интервенция  - двойна мастектомия, за да премахна гърдите си. Тези белези са моите нови гърди, които винаги съм искал. Те са моят пол, моята идентичност. Бях освободен. Те ми показват толкова много неща, които съм преживял. "

Илайджа


Софи споделя, че за някои от личностите фотообективът и позирането оказват терапевтично въздействие, а на други им се предоставя невероятната възможност да се разкрият, без да се притесняват от белезите си.

"Ако мога да променя мнението само на един човек или да помогна на някого, който се бори със собствената си представа за себе си, тогава за мен проектът е успешен", казва тя и добавя: "Искам хората да могат да се идентифицират със снимките, да видят редица силни личности и да си кажат: "Да, аз имам несъвършенства, но те ме правят това, което съм."

 „Отвъд белезите“ – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си

"Когато бях на 15 години стана пожар у дома, след който получих сериозни изгаряния и дълго се възстановявах. Останаха множество белези, които се променят, но истината е, че никога не съм се чувствала по-красива."

Исабела

 

И изглежда, че работи. От началото на снимките досега жената получава писма от цял свят, на хора, които възхваляват работата й и искат да участват в този арт проект.

"Въпреки че все още не са готови да бъдат снимани, те се чувстват по-уверени в своите несъвършенства, дори се гордеят с белезите си и историите скрити зад тях", обяснява Софи.

 „Отвъд белезите“ – фотопроектът, който насърчава хората да приемат несъвършенствата си 

"Самонаранявам се, откакто бях на осем. Доколкото си спомням, моите емоции бяха много интензивни, това беше един от начините, по който се научих да ги контролирам."

 

 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: huffingtonpost.co.uk; independent.co.uk

Снимки: sophie-mayanne.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайл