Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Бедните, които станаха богати за един ден

Бедните, които станаха богати за един ден

Бедните, които станаха богати за един ден - изображение

Да си бездомник всеки ден в продължение на години, а в един единствен ден да се окажеш бизнесмен, професор, бизнесдама? Не това не е поредният сън, който хората без дом най-вероятно сънуват, а фотопроект, който цели да премахне стигмата спрямо хората без покрив над главите си.

Бездомници от Дюселдорф се съгласят да участват в един необичаен проект, реализиран от списание, благотворителна организация и маркетингова компания.

Бездомните се превръщат във фотомодели и позират пред обектива на фотограф от немско списание. Те без проблем се превъплъщават във всякакви роли – дизайнери, архитекти, директори. Екип от стилисти избира подходящи дрехи и ги гримира.

бездомници

Целият екип се сблъска с не малко предизвикателства. Едно от най-големите е на всеки един бездомен да се намери точния образ, в който трябва да се превъплъти. Последват задълбочени дискусии с фотограф, стилист, художник на грима, както и социални работници.

Да се поддържа връзка с участниците в проекта също се оказва нелека задача, тъй като повечето от тях нямат мобилен телефон и място, където могат да бъдат открити.

На 56-годишна възраст Карл Хенс прави първата си фотосесия като модел. Впечатляващ подвиг за човек, който е бил бездомен повече от 20 години. "Чувствам се като прероден. За мен беше истинско удоволствие да участвам. Невероятно е", споделя Хенс.

Карл Хенс

"Ние вярваме в силата на образите, за да стимулираме промяната, да променим възприятието и да пробудим съпричастност. Вместо да показваме стереотипните образи за отчаянието и бедността на бездомните, нашата кампания има за цел да изненада хората и да ги накара да се замислят. Този проект цели да покаже това, което е отхвърлено от обществото и има стойност", споделят основателите на проекта.
 
 бездомник
 
Партньорите в инициативата се надяват фотопроектът да се разпространява с течение на времето, за да се генерира по-голяма информираност. Снимките са пуснати в продажба, а със събраните средства ще се закупят жилища за бездомните.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: dw.com; havas.com

Снимки: adsofbrands.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайл