Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Шоу с делфините: какво се случва зад кулисите в действителност

Шоу с делфините: какво се случва зад кулисите в действителност

Шоу с делфините: какво се случва зад кулисите в действителност  - изображение

Средната продължителност на живота на делфините в природата е 20-30 години, а когато живеят в плен, тези цифри се понижават поне 2 пъти. А някои животни могат да живеят в плувен басейн само за няколко години. Без да го оповестяват публично, мъртвите делфини се заменят с нови. Защото шоуто трябва да продължи, въпреки всичко.

Редица страни са приели закони, които забраняват шоута с делфините, но в някои други тези спектакли все още се считат за нормални. Просто хората често не разбират какво се случва зад кулисите .

Често маркетингът, провеждан от тези атракции, убеждава хората, че животните са щастливи. Но така ли е наистина? Разберете с нас! Възможно е някои (ако не и много) от тези факти да изглеждат шокиращи.

Делфините се усмихват, което означава, че са щастливи

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

While aquariums and marine parks want you to think dolphin shows are educational, the real education doesn’t begin until after the show’s over. ?? Click the link in our bio to read why. #DolphinProject #DontBuyATicket

Публикация, споделена от Dolphin Project (@dolphin_project) наМар 19, 2019 в 6:35 PDT

Усмивките на делфините са нищо повече от анатомията на челюстите им, която създава илюзията за постоянно щастливо и приятелско отношение.

Всъщност делфините не обичат да забавляват хората. Те се "усмихват", когато са щастливи и когато се чувстват ужасно. Те физически не могат да изглеждат нещастни.

Морските бозайници са приятелски настроени

Различни химикали се използват за дезинфекция на басейни и повечето от тях съдържат хлор. Когато хлорът е във водата се осъществява химическа реакция, която е вредна за животните - води до различни заболявания и отслабена имунна система.

Ако концентрацията на хлор във водата е твърде висока, тя може да изгори очите на делфините. Те могат буквално да ослепеят. Ето защо делфините често плуват със затворени очи.

Делфините са спокойни и не са агресивни

В малките басейни отражението на сонарните вълни може сериозно да повлияе на психиката на делфините. В комбинация със силната музика, всички викове и аплодисменти, а също и факта, че животните се държат в плен те са постоянно стресирани.

Делфините са диви животни и тяхното поведение може да бъде непредсказуемо. Не само те и техните обучители са в опасност, но и посетителите също са изложени на риск. Ето защо по време на спектакли много от делфините са дрогирани. Но дори и наркотиците не винаги помагат.

Животните плуват в големи басейни

 

В дивата природа делфините и косатките плуват около 160 километра на ден и се гмуркат много дълбоко. Без значение колко големи са изкуствените басейни, животните получават достъп до по-малко от 1% от мястото, където те наистина трябва да водят нормален живот. Тези любопитни и умни животни не могат напълно да използват мозъка си в такава малка област.

В резултат на това животните са принудени да плуват в кръгове в басейна, което може да доведе до т.нар. анормално поведение. Тези повтарящи се движения и ритуали водят до различни психологически проблеми при делфините. Имало е случаи (доста в действителност), при които тези морски бозайници се самонараняват.

Те са умни бозайници, така че лесно изпълняват трикове

Дългите научни изследвания са доказали, че мозъците на делфините са много сложни. Те имат невероятни познавателни способности. Не е мит, че делфините са умни и имат сложно поведение.

Фактът, че те правят трикове в басейните, не означава нищо. Всъщност те го правят, защото биват  мотивирани с храна. Обикновено техните хранения се разделят на няколко части в зависимост от броя на спектаклите или тренировъчните сесии, а животните винаги се държат малко гладни и скоро осъзнават, че ако не следват заповедите, ще останат без храна. Между другото, храната, която им се дава, често е много лоша - замразена или мъртва риба, която те обикновено не биха яли в естествената си среда.

Те се чувстват като у дома си на местата, които обитават

В естественото си местообитание делфините отделят много време и енергия, за да търсят и поддържат връзка. Те живеят в големи групи. Те се нуждаят от социална група, за да имат нормален живот. Така че, когато заключите делфин в малко пространство с други животни, не е по-различно от заключването на човек в стая с други хора, които не се познават. Принудителната самота кара животните да полудяват.
Обучител, който подготвя делфини за снимане на популярното телевизионно предаване промени мнението си за отглеждането на животни в плен, след като едно от животните му загина в негово присъствие поради силен стрес. Често се случва бившите треньори да започнат да защитават животните, които са използвали за обучение.

Пътуващи делфинариуми дават възможност на хората да научат повече за живота в дивата природа

Както вече споменахме, дори най-големият плувен басейн не може да създаде естествено местообитание за тези животни. Когато става въпрос за преместване на делфинариуми, това означава силен стрес при животните. Всеки път, когато бъдат преместени на ново място, те трябва да прекарат от 5 до 8 дни в малки тъмни пространства. Размерът на тези места е малко по-голям от размера на животните.

Интересно е, че рискът за здравето на хората също се увеличава с пътуващите делфинариуми.

Микрофлората на тези животни става по-опасна за хората. Бактериите могат лесно да се предават чрез докосване, например, когато се снимате с животно.

Делфините са истински лечители

Често терапията с делфини включва плуване с животни и някои други упражнения и тази програма обикновено изисква да направите няколко посещения. Делфинариумът активно насърчава тази услуга, особено на децата, които се нуждаят от лечение.

Проучванията, които твърдят, че терапията с делфини е полезна, обикновено не вземат предвид факта, че ефектът, който има (ако има някакъв ефект), е краткосрочен и плацебо. По-голямата част от времето хората са просто развълнувани, защото са отишли някъде на ново място, получават много внимание, хората им се усмихват и се чувстват щастливи.

Има няколко документални филма, които разкриха тайните на този бизнес, като спечелилия Оскар филм - The Cove.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноБотаникаАлт. медицина