Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Чипокалипсис: Защо по рафтовете в Нова Зеландия чипсът изчезна

Чипокалипсис: Защо по рафтовете в Нова Зеландия чипсът изчезна

Чипокалипсис: Защо по рафтовете в Нова Зеландия чипсът изчезна - изображение

Как ще се почувствате ако отидете в близкия магазин, за да си купите чипс, и видите, че продуктът липса?

Може да попитате почитателите на това изкушение в Нова Зеландия, които с разочарование установяват, че любимата им храна я няма по рафтовете в двете най-големи вериги супермаркети в страната. Естествено, тази вест достига бързо до местните медии, които започват да правят репортажи и да разследват случая. Така започва т.нар чипокалипсис. Но в какво се изразява той?

чипс

Поради смяната на сезоните в северното и южното полукълба след тежка и опустошителна зима, в момента в Австралия и Нова Зеландия е пролет. Влажното време на островите се отразява негативно върху производството на определени зеленчуци, което от своя страна води до по-високи цени. "Започна да вали през март и просто не спря. Поради непрестанните валежи картофите, от които се произвежда чипсът, започнаха да гният. Те са живи, но просто имат нужда да дишат, а в момента се давят", споделя Крис Кларидж – производител в региона.

Фермери обясняват, че добра реколта се получава, когато периодът е сух и няма валежи. Но сега, заради образувалите се наводнения, се затруднява и достъпът до нивите и по този начин производителите не могат да спасят реколтата си. Въпреки това, те обещават, че до Коледа ще има нова продукция.

чипс

Веригата супермаркети, която бе представена в репортаж по местните медии, впоследствие омаловажи опасността от потенциален недостиг. "Първоначалното предупреждение по въпроса се дължи на грешка в поръчките. Работим активно с доставчиците, за да се предотвратят тези проблеми", се казва в официално съобщение.

След серия от репортажи и гласност по темата редица потребители в социалните мрежи започват да изпитват съмнения дали „чипокалипсисът“ е реален проблем, или е просто поредният мит.

източник: bbc.com

снимки: pixabay.com 

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитно