Картофеният чипс бил създаден на шега в далечната 1853 г.
Всемогъщият чипс отдавна е една от любимите храни на много хора по света и определено е едно от чудесата в бизнеса с вредните храни. Произходът му може да се проследи назад до 1853 г., когато един разгневен готвач се опитал да задоволи всички капризи на един прекалено взискателен клиент.
Джордж Спек, който по-късно се прекръстил на Джордж Кръм, е готвач от смесен афроамерикански и индиански произход. Роден е през 1822 г. в Саратога, Ню Йорк и като по-млад припечелвал като ловец и ловен водач. По-късно започва да работи като готвач заедно със сестра си и му било присъщо често да експериментира с рецептите и продуктите. Заведението Lake house процъфтявало и се радвало на много клиенти.
Заведението Lake House
Джордж Кръм сервирал пържени картофки на един много свъсен човек на име Корнелиус Вандербилт, който бил богат железопътен магнат и редовен клиент на заведението. Заможният клиент не бил доволен от дебело нарязаните картофки и всеки път го правел на въпрос пред Кръм.
Разгневеният готвач веднъж нарязал картофките на много тънки резенчета, изпържил ги до хрупкавост и поръсил ястието обилно със сол. За изненада на Кръм Вандербилт харесал изключително много ястието, което не бил опитвал никога тогава. Собственикът на заведението, Кари Муун, побързал да включи хрупкавите картофки в менюто и започнал да ги сервира отначало в хартиени фунийки, а по-късно в кутии.
Според друг вариант на историята сестрата на Кръм изобретила случайно картофения чипс, наричан още "Саратога чипс", докато помагала на брат си. Докато режела картофите, едно тънко парченце попаднало в тигана и се изпържило до хрупкаво кръгче. Нейният принос към това епохално изобретение не се отрича и не е забравен. Това важно събитие от нейния живот било споменато дори в некролога й.
В готварските книги от онова време вече съществували британски рецепти за картофки, изпържени на филийки или люспи, но парчетата били дебели около половин сантиметър.
Джордж Кръм и сестра му
По-късно Кръм създал свой собствен ресторант, наречен "Crum's House", в градче на име Малта, близо до Саратога. В него картофеният чипс се превърнал в истинска сензация и се сервирал на всяка маса. Чипсът"Саратога" бил доста скъпо изкушение за времето си.
Според един от източниците Кръм въвел много строги правила в ресторанта си: всеки клиент бил значим и равнопоставен на останалите, независимо от благосъстоянието му и никой не се радвал на привилегии. Гостите трябвало кротко да чакат да им дойде редът и дори г-н Вандербилт веднъж чакал цял час своето ястие.
Кръм така и не патентовал изобретения от него картофен чипс.
Предприемачи като Лора Скудър и Херман Лей по-късно създали специални хартиени торбички, в които продавали чипса, и популяризирали продукта през 1932 г. Компанията Lay's утвърдила стандарта за картофения чипс.
източник: thevintagenews.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КФД НУТРИШЪН КОКОСОВ ЧИПС 250 г
ЗОЯ БИО КОКОСОВ ЧИПС 60 гр.
ЗОЯ БИО КАКАОВА ПАСТА ЧИПС 150 г
СТАТИЯТА е свързана към
- За свободното време
- Любопитно и забавно
- Чипс от моркови на фурна
- Оризов чипс със сусамови и ленени семена
- Направете си здравословен чипс от червена леща, домати и босилек
- Пригответе си здравословен чипс от целина
- Бърз чипс от пармезан
- Чипс от лаваш с шунка и кашкавал
- Хрупкав чипс от лаваш с копър и чесън
- Здравословен чипс от червена леща с домати
- Пригответе си хрупкав и здравословен чипс от зеле
- Домашен чипс от круши
Коментари към Картофеният чипс бил създаден на шега в далечната 1853 г.