Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Черна гора - примамлива и загадъчна

Черна гора - примамлива и загадъчна

Черна гора - примамлива и загадъчна - изображение

Черна гора може да е малка по размери, но в гърдите си събира внушително количество естествени и антропологични чудеса.

Планини, разпръснати из цялата територия, сгушват в себе си дълбоки каньони, бликащи реки, ледникови езера и девствени гори. А извитият бряг е обгърнат от сияйни пристанища. Ако решите да прекарате екскурзията си в тази прекрасна страна, то няма да сбъркате. Но забележителностите, с които разполага Черна гора, са твърде много. Тук може да разучите за най-интересните неща, които не трябва да пропускате, отивайки в малката балканска държава.

Будва

Будва

Плажове, пищност и история избуяват в еднаква степен от най-посещаваното място в Черна гора. Ривиерата на Будва се превръща в площадка за лъскави яхти и нестихващ нощен живот. А през деня всички плажове, повечето от които скалисти, очароват сърдечно туристите.

Древна история се крие в стария крайбрежен каменен град, в който мраморните улици и венецианските стени се издигат от кристалночистата вода.

А разходка из местния музей, градските стени, църквите и галериите ще ви позволи наистина да вдишате от своеобразната културна история на градчето.

Херцег Нови

Херцег Нови

Крепостният град е служел за основна порта към Которския залив – една от най-известните забележителности в Черна гора.

Старият град, разтърсващ туристите с очарователните си църкви и вековни крепости, получава нов живот чрез множеството кафенета, ресторанти и барове.

Плувците ще бъдат запленени от чистите води на каменистия залив, заобиколен от 300-метрови маслинови гори. А за авантюристите, има място, от което да се практикува скачане от скали в силните течения на водите.

Каньонът на река Тара

Каньонът над река Тара

Облицован в гъсти борови гори и чисти езера, 82-километровият каньон е един от най-дълбоките и най-големият в света. Съединява планините на национален парк "Дурмитор", който е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Джурджев мост над Тара, издигащ се на височина от 150-метра е известен като един от най-красивите в света.

Известните беловодни рафтинги, сафарита с джип, каране на кану и алпийски трамплини задоволяват нуждата от адреналин на стотици хора. А за тези, които искат да се насладят спокойно на прекрасна гледка от птичи поглед, то посещението на планините е задължително.

Мавзолеят на Негош

Мавзолеят на Негош

Екстремните височини и срещата на двете различни климатични зони (средиземноморска и континентална) правят Националния парк "Ловчен" изключително сурова и скалиста местност.

Разположен сред скалистите планини на втория най-висок връх с 1675 м надморска височина, паркът е дом на мавзолея на бившия черногорски владетел Петър II Петрович-Негош. Огромен гранитен орел, носещ останките му, е изграден в мраморния параклис. До него се стига, изминавайки 461 стъпала. А покривът на сградата е покрит с над 200 000 позлатени плочки, създавайки ослепителен завършек на внушителната сграда.

Това обаче е само екстракт от богатството на Черна гора. Ако все още имате останали почивни дни и искате да ги оползотворите в нови и впечатляващи преживявания, то не губете време, а се отправяйте към примамливата и загадъчна Черна гора.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: cnn.com

Снимки: cnn.com; wallpapercave.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияТестовеСпорт и туризъмСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСпортЛюбопитноСоциални грижиАнкетиПсихологияОбразованиеНормативни актовеОрганизации