Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Ходещите дървета на Еквадор – мистерия сред необятна красота

Ходещите дървета на Еквадор – мистерия сред необятна красота

Ходещите дървета на Еквадор – мистерия сред необятна красота - изображение

Отнема цял ден да пътувате от столицата на Еквадор, Кито, до биосферния резерват "Сумако", на около 100 км югоизточно. Пътуването е около три часа с кола до края на гората, а след това от 7 до 15 часа с лодка, муле и най-вече пеша, нагоре и по кален път, за да стигнете до вътрешността. Но усилието си заслужава, като се има предвид, че се намирата в средата на девствена гора, в която се намира доста необичайна находка: ходещи палмови дървета.

Подобно на епичната сага "Властелинът на пръстените" на Толкин (само че малко по-бавно), тези дървета всъщност притежават способността да се придвижват с по 2-3 см на ден с една единствена цел – да получават вода и повече слънчева светлина. Тяхната коренова система е разположена много нависоко и започва от основата на ствола.

Докато някои учени обсъждат дали дърветата наистина се преместват, Петър Врсански, палеобиолог от Института по естествени науки към Словашката академия на науките в Братислава, твърди, че е наблюдавал на живо този феномен.

ходещи дървета в Еквадор

"Когато почвата ерозира, дървото развива нови корени, които са по-дълги и търсят по-твърда земя. Има случаи, при които те се преместват с 20 сантиметра само в рамките на година. Малко по малко новите корени си намират място в почвата, докато старите започват да се издигат във въздуха“, разказва той.
Същественият проблем е, че има опасност тези гори да спрат да съществуват.

местни жители отсичат дърветата

Местните жители имат позволение да отсичат дърветата, за да могат да получат права върху земята, която могат да продадат след 5 години. Съществува и друг вариант за опазване на това място – да се продаде земя на университет или институт, така че тя да се превърне в защитена научноизследователска област или да се използва гората за насърчаване на туризма.

До този момент малко жители живеят действително на това място. Местен шаман твърди, че в някои части на резервата броди "лош дух", а гората е населена с насекоми, които сеят болести.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: bbc.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноТестовеСпортБотаника