Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Фотография на майка, която ближе новороденото си, предизвиква онлайн дебат

Фотография на майка, която ближе новороденото си, предизвиква онлайн дебат

Фотография на майка, която ближе новороденото си, предизвиква онлайн дебат  - изображение

Снимка на майка, която облизва главата на своето бебе набира популярност в интернет пространството и предизвиква дебат: защо това поведение е необичайно при хората, безопасно ли е и какви са потенциалните ползи от него. Докато облизването на детето след раждането може да е странно за повечето майки, то се счита за напълно естествено и нормално в някои култури.

И макар да не са много жените, които облизват бебета си, за да ги почистят, желанието за това действие е резултат от инстинкт, присъщ на повече бозайници. В дивата природа, почистването с език се извършва по редица причини – включително като защитна мярка от хищниците. Целта е да се премахне новата миризма на бебето и то да се впише в обкръжаващата го среда. 

Майка ближе новороденото си
В деликатния момент, уловен от фотографът Луди Сикейра – майката Катя от Салвадор, Бразилия, облизва главата на сина си Кирон, часове след раждането.

Близането на бебето е подтикнато и от желанието на майката да сформира връзка с него. Невроученият Алекс Корб описва навика за близане на новородените като често срещан при плъховете и обяснява, че много проучвания свидетелстват за ползата от това да бъдеш отгледан от "high-lickers" или плъхове майки, който често ближат своите малки.

 "Оказва се, че това действие на майката освобождава невротрансмитера окситоцин, който подсилва връзката й с детето и понижава стреса"

В допълнение, някои жени вярват, че облизването на новороденото им позволява да приемат хранителни вещества от плацентата. Докато липсва научна причина хората да ближат бебетата си, тъй като няма "еволюционна селекция за облизване на потомството – можем да се почистваме без облизване", еволюционния биолог Лий Догаткин твърди, че майките все пак може да изпитат подобна нужда.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: unsplash.com, independent.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиИсторияСпортАнкетиХранене при...ТестовеАлт. медицинаОрганизацииКлинични пътекиФизиологияНормативни актовеСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители