Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Учени: Коледните песни причиняват стрес на хората

Учени: Коледните песни причиняват стрес на хората

Учени: Коледните песни причиняват стрес на хората - изображение

От сега до 26 декември най-вероятно ще се сблъсквате във всеки магазин с класически мелодии от Jingle Bells до All I Want For Christmas.

Всеки повтарящ се плейлист може да е дразнещ, но според музикалните психолози има нещо друго, което прави песните особено ужасяващи.

Експерти обясняват пред DailyMail, че отвъд общото раздразнение на мелодиите, на коледна тематика, има особено предизвикателство, свързано с празничната музика - напомняне за финансовите отговорности - купуването на подаръци - момент, който трябва да бъде радостен, но може да се окаже и стресиращ. Нещо повече, коледните песни предразполагат да харчите повече пари, когато пазарувате - което от своя страна води до повишаване на стреса.

Д-р Питър Кристенсън, професор по реторика и медийни изследвания в колеж "Люис и Кларк" в Портланд, Орегон, обяснява за натиска, който идва с настъпването на коледните празници. Той споделя, че обича Коледа, но не и купуването на подаръци. 

"Това, което е токсично за празниците, е, че по това време на годината се очаква да "прочетете" съзнанието на хората и да им дадете идеалния подарък", казва той и допълва: "И музиката играе основополагаща роля в това".

В известен смисъл - празничната музика, звукът от камбани, снегът, шейните и Дядо Коледа напомня на хората за техните коледни задължения.

Според проучване от Американската психологическа асоциация от 2006 г., 61% от хората казват, че изпитват стрес по време наколедния сезон. Повече от една трета от респондентите отговарят, че нивото на стрес нараства около празниците. Отрицателният стрес може да се прояви физически -главоболие, повишено кръвно налягане и болка в гърдите. Всички те могат да повишат риска от заболявания като диабет, високо кръвно налягане, астма и артрит.

Освен това, повишаването на кортизола ( хормон на стреса), може да увеличи количеството на мастната тъкан в тялото ви и да доведе до повишаване на теглото.

Разбира се, звукът от коледна музика е идеален за търговците на дребно, които искат да реализират продажби.

Проучване от 2003 г. установява, че когато продавачите пускат коледна музика в магазина придружена с подходящ аромат - като бор или канела – купувачите се чувстват по - позитивно настроени и харчат повече пари за подаръци.

"Ако музиката не изпълняваше някаква функция, нямаше да има изобщо такава в магазините", каза д-р Кристенсън, който не е участвал в изследването.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: dailymail.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиРецептиЗдравни съветиПсихологияНовиниЛюбопитноСоциални грижи