Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Учените създадоха мастило за татуировки, което си сменя цвета при промяна в нивата на кръвната захар

Учените създадоха мастило за татуировки, което си сменя цвета при промяна в нивата на кръвната захар

Учените създадоха мастило за татуировки, което си сменя цвета при промяна в нивата на кръвната захар - изображение

Учените от Технологичния институт в Масачузетс, САЩ, разработиха специално мастило за татуировки, което реагира на промените в тялото ви – като например кръвната захар и нивата на натрия.

Заменяйки традиционното мастило с течност, съдържаща биосензори, учените искат да превърнат повърхността на човешката кожа в "интерактивен дисплей" – идея, която прави концепцията особено вълнуваща. Технологии като тази могат да внесат революция в медицината и грижата за човешкото здраве.

В проекта, наречен Dermal Abyss, си сътрудничат учени от Масачузетския технологичен институт и Харвард и комбинират Fluid Interfaces с биотехнологиите.

До тук екипът е разработил три различни вида мастило, които променят цвета си, в отговор на промените в интерстициалната течност – нещото, което запълва пространството между клетките ни и представлява 16% от човешкото тегло.

Най-интересното от тези три вида мастило е онова, което измерва нивата на глюкозата. Сензорът променя цвета си от синьо към кафяво, когато кръвната захар се покачи.

Подобни татуировки, които са чувствителни към промените на нивата на кръвната захар, могат да улеснят значително живота на диабетиците, които разчитат на ежедневни кръвни тестове.

Учените също така са създали мастило, което се променя от розово към лилаво и следи киселинността в организма, както и трети сензор, който може да следи нивата на натрия – той свети в ярко зелено, щом нивата на солта се повишат.

"Dermal Abyss създава пряк достъп до части от тялото и отразява вътрешните метаболитни процеси под формата на татуировка," обясняват учените на сайта на проекта.

"Може да се използва за приложения за продължителен мониторинг като медицинска диагностика, лична употреба и кодиране на данни в тялото."

За хората, които имат здравословен проблем, който се нуждае от ежедневно следене на диетата, или дори ако просто сте технологичен маниак и ви харесва идеята да следите промените в тялото си с тази готина татуировка, идеята е доста привлекателна.

Но ако сте готови да се запишете за една от тези биосензорни татуировки, за съжаление ще трябва да ви разочароваме. Засега Dermal Abyss е на тестово ниво и не е ясно дали концепцията ще се превърне в реалност.

Учените изследват мастилото върху парчета свинска кожа, като им инжектират вещества, които променят нивата на течностите, които искат да проследят.

Преди тази невероятна нова технология да бъде тествана върху хора, тя ще трябва да премине през няколко фази на усилени тестове – вероятно първо върху животни. Учените трябва да бъдат сигурни как ще реагира човешкото тяло на тези мастила и дали е възможно възникването на алергии.

Също така съществува още един въпрос, който очаква своя отговор – как да сме сигурни, че индикаторите ще са възможно най-точни. За да може да се използват в медицината, трябва да сме сигурни, че тези цветни мастила ще са толкова надеждни, колкото и кръвните тестове.

Определено на учените им предстои дълъг път, преди да стигнат до този момент.

източник: sciencealert.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниПсихологияЛеченияХранене при...ИнтервютаПатологияХрани и ястияВидеоТестовеАнкетиСпортДиетиИзследванияБотаникаОрганизацииЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПроизводителиЗаведенияНормативни актовеГеографияОбразованиеНаправления в медицинатаСоциални грижиЛичностиОткрития